Osmani: Spovesti uredbu o zabrani dinara, ali poštovati zahteve međunarodnih saveznika  

Vjosa Osmani je rekla da se rešenje o korišćenju valute na KiM može postići za mesec dana. 

„Do trenutka implementacije može proći otprilike mesec dana. Biće dogovora ova dva dana, imaćemo i izjave za javnost. Ja sam za to da implementacija bude potpuna, i to ne samo na papiru, ali za to nam je potrebna i podrška naših saveznika da bismo imali stabilnost. Uverena sam da jedno ne isključuje drugo. I ustav i naši saveznici se mogu sačuvati“, rekla je Osmanijeva, a prenose mediji u Prištini.

Navela je da je kosovska centralna banka „uradila svoj posao, a što se tiče implementacije u praksi, razgovara se o brojnim opcijama koje bi s jedne strane poštovale član 11 ustava, ali bi sa druge strane ostavili vremena građanima da budu informisani i omogućili im prelazak, recimo, na nove račune, kako bi se to sprovelo bez problema i uz punu podršku savezničkih zemalja“, precizirala je Osmanijeva.

Dodala je da Priština odluke donosi i osigurava njihovo sprovođenje uz podršku međunarodnih saveznika.

Kosovska centralna banka odlučila je krajem decembra da od 1. februara evro bude jedina valuta u upotrebi na KiM, na šta su reagovali predstavnici međunarodne zajednice zahtevajući odlaganje primene uredbe.

Zvaničnici u Beogradu upozorili su da se takvom odlukom ugrožava egzistencija i opstanak Srba na KiM, te ugrožava nastavak dijalog i regionalna stabilnost.

(RTS)


Ostavite komentar