Organizatori protesta “Srbija protiv nasilja” potpisali zajednički dokument o saradnji

Taj dogovor, između ostalog uključuje zajedničku kampanju za izlazak na izbore, a nisu isključili mogućnost ni zajedničkog nastupa na jednoj listi na narednim izborima.

Radomir Lazović je ispred potpisnika rekao da na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije da se Srbija nalazi u „dubokoj društveno-političkoj krizi iz koje su jedini izlaz izbori”.

„Nakon više meseci protesta, postalo je jasno da vlast nema nameru da ispuni zahteve protesta i zbog toga zahtevamo hitno održavanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora do kraja godine“, rekao je Lazović u parlamentu.

On je, govoreći o dokumentu, dodao da saradnja među strankama podrazumeva uvažavanje i nenapadanje organizacija opozicije, koordinisanje akcija opozicije, zajedničku kontrolu izbora, zajedničke aktivnosti na podizanju izlaznosti na izborima.

„Ove organizacije će i dalje sarađivati i možda činiti jednu zajedničku listu na predstojećim izborima, a to će zavisiti isključivo od procene u trenutku raspisivanja izbora”, rekao je Lazović i dodao da se ove stranke nisu okupile zbog najboljeg rezultata već zbog pobede za koju tvrdi da je moguća.

Opozicija takođe insistira i na predizbornim uslovima, odnosno traži da sledeći izbori budu “više demokratski, slobodni i fer”.

Na konferenciji je najavljen i novi protest “Srbija protiv nasilja” za subotu 23. septembar u 18 časova ispred Narodne skupštine, i dodali da će se ići do zgrade RTS-a.

(RTS)


Ostavite komentar