Optužnice za ratni zločin na KiM protiv okrivljenih u odsustvu, šta savetuje advokat Dejan Vasić

U Prištini su u februaru izglasali novi Zakon o krivičnom postupku koji predviđa suđenje u odsustvu, što prema tumačenjima pravnika može da dovede do takvih razmera da se ionako spor proces povratka Srba potpuno obustavi a sloboda kretanja znatno oteža.

Advokat Dejan Vasić kaže za RTS da slučajeva suđenja u odsustvu na KiM nije bilo već dvadesetak godina.

Konstatujući da su objavljeni samo inicijali optuženih, Vasić smatra da bi bilo bolje da se objave puna imena kako bi te osobe znale da se protiv njih vodi krivični postupak.

„Možda bi osumnjičeni mogli da daju svoja saznanja o događajima za koje se terete“, dodaje Vasić.

Vasić ističe da su imena na optužnicama javni podatak i da treba da budu objavljena, dodajući da je možda reč i o pokojnicima pa da treba samo dostaviti dokaz o smrti.

Vasić očekuje „poplavu“ ovakvih optužnica za ratne zločine pred sudom u Prištini i zato smatra treba objaviti puna imena kako bi se razrešile sve nedoumice.

Okrivljeni, pošto ni ne zna da je optužen, neće moći da učestvuje u tom postupku, a Vasić misli da bi takva osoba možda i došla da dokaže svoju nevinost.

Specijalno tužilaštvo u Prištini podiglo je u utorak pred Osnovnim sudom prvu optužnicu u odsustvu protiv optuženog D. R., pripadnika rezervnih vojnih snaga Srbije, za „seksulno nasilje“ za vreme sukoba na KiM.

Dva dana kasnije, podignuta je optužnica protiv okrivljenog C. A. u odsustvu, za navodno počinjen ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

(RTS)