Opljačkana crkva u Osojanu

Pljačka se dogodila noćas oko dva časa, a sve su zabeležile kamere na kojima se vide maskirana lica kako ulaze u crkvu, saopštila je Kancelarija za KiM.

Da je crkva obijena primetio je jutros lokalni sveštenik.

„Srbe ovog metohijskog sela veoma je uznemirila ova vest, posebno jer su kao povratnici česta meta napada albanskih ekstremista, uzurpatora, pljačkaša, u kraju koji je gotovo potpuno etnički očišćen od Srba i crkve predstavljaju mesta oko kojih se okupljaju i osećaju zaštitu i mir“, navodi Kancelarija.

Posebno zabrinjava, ističe Kancelarija, to što do ovog napada dolazi nakon protivpravnog proterivanja igumana manastira Devine vode, kao i prekopavanja srpskih grobalja i kostiju u Kosovskoj Mitrovici.

„Sve to ukazuje da je reč o sistemskom pokušaju zatiranja i skrnavljenja svega srpskog na prostoru Kosova i Metohije. U periodu teške krize i sve neizvesnijeg života za Srbe na prostoru Kosova i Metohije, umesto smirivanju tenzija, svedočimo pokušaju sistemskog urušavanja srpskog postojanja na KiM“, navela je Kancelarija.

Sramno je, ističe se u saopštenju, da se u srcu Evrope suočavamo sa proterivanjem sveštenika, prekopavanjem srpskog groblja i srpskih kostiju, kao i napadima na vernike i objekte Srpske pravoslavne crkve.

„Sve ovo govori da je prištinski režim direktan saučesnik, a međunarodna zajednica nemi posmatrač u pokušaju tihog proterivanja Srba sa pragova njihovih domova, jer se ništa ne preduzima kako bi se ova zlodela sprečila“, ukazala je Kavelarija za KiM.

(RTS)


Ostavite komentar