Oko: Svesrpski sabor – između kulturnog jedinstva i Dejtona

Svesrpski sabor, koji će okupiti više hiljada ljudi iz Srbije i Republike Srpske, zvanično počinje sutra, molebnom u 9 sati u Hramu Svetog Save.

Sabor se, potom, nastavlja susretima predsednika, zajedničkom sednicom dve vlade, sastancima privrednika, predstavnika različitih udruženja, kulturnih institucija Srbije i Republike Srpske. 

Željka Cvijanović, srpski član Predsedništva BiH, gostujući u emisiji Oko, rekla je da je na graničnom prelazu Sremska Rača danas bila inauguracija velikog događaja – Svesrpskog sabora.

„Veza između Srbije i Republike Srpske nije samo u prošlosti, već vidimo da je i za budućnost jaka. Ništa prirodnije za mene nije da smo se susreli baš tu, počeli naše saborovanje i pokazali da nismo samo saobraćajnijim komunikacijama povezani, već šta to u praktičnom smislu znači za sve naše građane“, istakla je Cvijanovićeva.

Prema njenim rečima, Srbija pokazuje da je i u regionalnom smislu „veliki igrač“, na osnovu planiranih i urađenih projekata.

„Najvažnije je da pripadamo istom biću. Današnji globalni tokovi su takvi, da vas kao oluja nose levo, desno, na sve strane, ali imamo čvrsto sidro. Oko toga treba da se okupimo“, poručuje Cijanovićeva, istakavši da je poruka sabora da Srbi gde god da se nalaze imaju svoje ognjište.

„Prava oduzimana, obaveze naturane“

Govoreći o poziciji Republike Srpske, Cijanovićeva kaže da RS mora jasno da razgraniči šta su njena prava i obaveze.

„Nažalost, najčešće su nam ta prava oduzimana, a obaveze, koje nam Ustav nije dao, naturane su nam. Mislimo da treba da se vratimo normalnom ustavnom životu, odnosno da RS diše punim plućima i da uživa svoj ustavni kapacitet koji je dobila aneksom četiri Dejtonskog sporazuma. U tome ne postoji ništa loše“, navela je Cijanovićeva.

Nikola Selaković, ministar kulture Republike Srbije, izjavio je da je kultura i u Srbiji i u Republici Srpskoj ista, poput srpskog jezika, krsne slave, ćirilice, istakavši da je već danas počeo sabor, susretom srpskih i ministara iz Banjaluke.

„Kada govorimo o sutrašnjem danu, sve počinje u Hramu Svetog Save jer kod nas, pravoslavnih Srba, sve počinje od Svetoga Save. Tu je i praktični razlog, jer je generacija na čelu sa predsednikom Vučićem završila izgradnju Hrama. Gde je prirodnije, nego da se nađemo u Hramu, koji je ponos svakog Srbina i Srpkinje i u RS i Srbiji“, poručuje Selaković, koji je u organizacionom odboru Sabora.

Selaković kaže da će se, potom, u Palati Srbija susresti najviši zvaničnici Srbije i Srpske, kao i SPC, a potom sledi zajednička sednica dve vlade i potpisivanje niza važnih sporazuma i memoranduma.

„Mnogi žele da nas dele, ali se odupiremo“

Prema njegovim rečima, centralni kulturno-umetnički program održaće se na Trgu Republike u Beogradu.

„Imaćemo najveći sabor srpskih igrača narodne srpske igre – kola, koje je pod zaštitom Uneska. Preko 50 kulturno-umetničkih društava: 20 iz Srpske i 30 iz Srbije iz 40 naših gradova – od Krajine i Hercegovine, Posavine, Podrinja pa do čitave Srbije, od KiM do Bačke i Banata“, najavljuje Selaković.

Ističe da je suština da pokažemo svetu, ali samima sebi da smo jedno.

„Nema bosanskog ili hercegovačkog Srbina, kosovskog ili vojvođanskog. Jedan smo narod – Srbi. Mnogi su želeli da nas dele, ali se odupiremo“, navodi Selaković.

Ministar kaže da je pozicija Srbije, koja je potpisnica Dejtonskog sporazuma, jasna, te da je naša zemlja garant tog mirovnog sporazuma.

„Zalažemo se za strikno poštovanje reči i slova sporazuma. Nemojte da nam prodaju ‘mačku u džaku’ kao duh Dejtona, pa ćemo da ga izobličimo u odnosu na ono kako je potpisano. Nadležnosti i ovlašćena RS prema Dejtonskom sporazumu jesu devastirana, što je rezultat dužeg političkog procesa, kada je Srbija bila na kolenima“, naveo je ministar.

Selaković, takođe, naglašava da Srbija poštuje slovo Dejtona, integritet BiH, BiH kao državu sa Republikom Srpskom.

„Tu dileme nema. Mogu u potpunosti da razumem rukovodstvo Srpske, kada bude zapaljivih i žešćih izjava – a kakvi da budete, kada vam neko sa kim treba da živite u istoj državi kaže da ste genocidni“, poručuje Selaković.

(RTS)