Oko: Ko je, kako, i zašto glasao o Srebrenici

Nekadašnji ambasador u Rimu i Kijevu Goran Aleksić koji se vratio sa glasanja iz Njujorka u emisiji Oko za RTS kaže da je to glasanje pokazalo da je većina članova UN prihvatila argumentaciju Srbije bez obzira na pokušaje da nas izoluju.

„Ovo glasanje je pokazalo da Srbija ima veliki broj prijatelja koji poštuju njeno mišljenje. Uzdržana pozicija, takođe je pozicija: Pozicija je i kada u trenutku glasanja niste u sali“, rekao je Aleksić.

Nekadašnji ambasador u Turskoj, Jermeniji i Grčkoj Dušan Spasojević očekuje u narednim danima i mesecima analizu i zaključke za buduće spoljnopolitičke poteze naše zemlje.

„Oni koji su predložili ovu rezoluciju imali su za cilj da izazovu podele po principu ‘zavadi pa vladaj’. Srbija je zemlja koja u poslednjih 20 godina, kada je reč o pomirenju, ima pozitivnu ulogu i čija su dva predsednika išla i odala poštu u Srebrenici. Ova rezolucija je izazvala podozrenje i u UN i svetu i njeni predlagači su doživeli neuspeh“, smatra Spasojević.

Dvojica diplomata analizirali su i glasanja pojedinih zemalja, pre svega onih iz našeg neposrednog reiona.

Kada su prijateljstva čvršća od pritisaka

Spasojević koji je bio ambasador u Atini kaže da je Grčka bila pod ogromnim pritiskom, i da je svojom uzdržanošću pokazala ogromnu ljubav i prijateljstvo prema srpskom narodu.

Aleksić našu poziciju u Africi pre svega bazira na politici prijateljstva koja je nepromenjena decenijama, i koja počiva na principima ravnopravnosti i saradnje.

„Kada govorite sa afričkim i azijskim zemljama, i kada govorite o principima saradnje i ravnopravnosti oni tome uvek daju podršku. Mi uživamo njihovu podršku kao prijateljska zemlja. Mi nemamo ekonomsku moć, ali smo principijalni i uvek spremni na saradnju i podršku“, rekao je Aleksić.

Podele unutar zemalja 

Spasojević je govoreći o tome zašto su Iran i Indonezija glasale za rezoluciju rekao da je taj glas iznuđen jer su predlagači ovom rezolucijom išli na dodvoravanje muslimanskim zemljama.

„Ne možete očekivati da se ljudi u regionu odreknu predrasuda, kada oni koji to traže od nas ne odustaju od predrasuda starih više od 150 godina“, smatra Spasojević.

Ova rezolucija je svakako podelila članstvo i u Arapskoj ligi, Africi pa i EU, smatraju srpske diplomate, i dodaju da su glasovi ‘za’ često bili u suprotnosti željama stanovnika tih zemalja.

„Glasanje Crne Gore izazvalo je nezadovoljstvo u samoj Crnoj Gori, i treba dobro razmisliti o tome. Iako je Crna Gora članica NATO-a i kandidat za EU, uzmimo primer Mađarske koja je kao članica oba saveza glasala protiv, ili recimo Kipra koji je manji od Crne Gore, a bio je uzdržan. Isto se odnosi i na Severnu Makedoniju, to nisu demokratske već političke odluke, jer se većina stavnovništva tih zemalja ne slaže sa tim“, zaključio je Dušan Spasojević u emisiji Oko.

(RTS)