Održane konsultacije o nastavku formiranja Skupštine Srbije

Profesor Stojan Radenović, koji je pozvao poslaničke grupe na konsultacije, rekao je za Tanjug da nije definitivno odlučeno koliko će potpredsednika biti zato što predstavnici liste „Srbija protiv nasilja“ i drugi deo opozicije uopšte nisu prisustvovali.

„Sad smo razgovarali uopšteno, bilo je reči o potpredsednicima Skupštine i to smo na neki način zaokružili. Onda što je mnogo važno o odborima, jer svaki odbor ima neki segment, na primer spoljna politika, unutrašnja politika, nauka itd. To je definitivno zaključeno, ali će još sutra malo da se utanači“, napomenuo je Radenović.

Radenović je dodao da očekuje da će se opozicija obratiti putem medija i reći nešto o konsultacijama na kojima se nisu pojavili, jer oni, kako je rekao komuniciraju preko medija, a ne preko zvanične skupštinske administracije.

„Čim je predsednik popustio sa izborima, onda oni traže neki novi predlog, razmišljaju ko će biti ministar itd. Tako da ne komuniciraju direktno, bar koliko ja znam, sa administracijom Skupštine“, naveo je Radenović.

Konsultacijama su prisustvovali predstavnici liste „Srbija ne sme da stane“, koalicije oko SPS-a, predstavnici SVM, Stranke pravde i pomirenja. 

Prisutni su bili i poslanik Branko Lukić iz poslaničke grupe „Mi glas iz naroda Dr Branimir Nestorović“ kao i poslanik iz druge grupe – „Mi glas iz naroda“ Branko Pavlović, dok se poslanici sa liste „Srbija protiv nasilja“ i koalicije NADA nisu se odazvali. 

Novi saziv Narodne skupštine konstituisan je 6. februara pošto je verifikaciona komisija potvrdila mandat za svih 250 poslanika.

Deo poslanika je položio i potpisao zakletvu u sali, dok je deo poslanika napustio zasedanje i zakletvu položio u skupštinskom holu.

Početak sednice obeležilo je negodovanje, pištaljke i transparenti kandidata za poslanike sa liste „Srbija protiv nasilja“, ali i parole sa galerije iz redova „Srbija ne sme da stane“. Nakon polaganja zakletve, predsedavajući je zaključio rad Skupštine.

U međuvremenu nastavljene su konsultacije kod predsednika Srbije Aleksandar Vučić, koji je najavio da će vladajuća većina predložiti za predsednicu Skupštine dosadašnju premijerku Anu Brnabić.

Nova sednica je bila najavljena za prošlu nedelju, ali je njeno održavanje pomereno za 18. mart.

Tada bi trebalo da budu izabrani predsednik i potpredsednici parlamenta, a na dnevnom redu je imenovanje generalnog sekretara, izbora članova radnih tela i izbor stalnog sastava delegacija u međunarodnim institucijama.

Uoči nastavka konstitutivne sednice, u Skupštini Srbije formirano je 16 poslaničkih grupa.

(RTS)


Ostavite komentar