Odbačena krivična prijava protiv direktora „Beogradske arene“

Više javno tužilaštvo je odbacilo krivične prijave protiv direktora „Beogradske arene“ Gorana Grbovića kojom je bio prijavljen za zloupotrebu službenog položaja.

U saopštenju tužilaštva se navodi da krivična prijava, koju je podnela Stranka slobode i pravde, nije potkrepljena nikakvim dokazima – dokazi nisu prikupljeni ni 17. decembra 2023. godine, niti kasnije, a nisu dostavljeni ni uz krivičnu prijavu.

Navodi se da zbog toga ne postoje osnovi sumnje da je prijavljeni Grbović, kako to tvrdi podnosilac krivične prijave, omogućio okupljanje lica koja nisu stanovnici Beograda u Beogradskoj areni, u svrhu njihovog nezakonitog glasanja na izborima održanim 17. decembra 2023. godine.

Dodaje se da u odsustvu bilo kakvih konkretnih dokaza nije moguće ni koncipiranje smislenog zahteva za prikupljanje potrebnih obaveštenja, zbog čega je krivična prijava odbačena.

Ukazuju da se radnje koje se u prijavi pripisuju Grboviću navode paušalno, bez bilo kakvih dokaza kojima bi se potkrepile tvrdnje iz prijave, već se samo navodi da je činjenice iz prijave – „video veliki broj građana“, da su „dokazi objavljeni na društvenim mrežama i medijima“, i tome slično.

Dodaje se da uz krivičnu prijavu nije dostavljen nijedan dokaz da je „Beogradska arena“ zaista bila mesto gde su se skupljala i odakle su se ka biralištima prevozila lica koja su dolazila sa područja izvan teritorije Republike Srbije, a za koja podnosilac prijave tvrdi da su glasala na teritoriji grada Beograda.

Pored toga nije utvrđen identitet nijednog takvog lica.

Dešavanja ispred Beogradske arene

Iz Višeg javnog tužilaštva podsećaju da je na dan izbora, oko 13 časova i 40 minuta, Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu obavešteno o pozivu člana RIK-a Jovana Rajića upućenog policiji, koji je prijavio da njemu i njegovim kolegama obezbeđenje ne dozvoljava da uđu u „Beogradsku arenu“ gde se, prema tvrdnjama Rajića, „odvijalo paralelno glasanje“.

Po nalogu dežurnog javnog tužioca Trećeg OJT u Beogradu PS Novi Beograd je izvršila proveru, prilikom koje nisu potvrđeni navodi Rajića i ostalih, a RIK se oglasio zvaničnim saopštenjem da u „Areni“ nije bilo izborno mesto.

Nakon toga, tužilaštvo je naložilo pojačanje patrolne delatnosti oko “Arene” da bi se sprečilo eskaliranje nasilja.

Krivične prijave koje je Stranka slobode i pravde podnela protiv ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i ministra državne uprave i lokalne samouprave Aleksandra Martinovića i drugih, dostavljene su na nadležnost nadležnom javnom tužilaštvu.

(RTS)


Ostavite komentar