Odalović: Optužnica protiv lidera OVK obuhvata samo deo zločina nad Srbima i nealbancima

Za prethodnih godinu dana suđenja Tačiju, Seljimiju, Veseljiju i Krasnićiju u Hagu Srbi su sa mesta za svedoke u Specijalizovanom sudu u Hagu uglavnom govorili javno, navodeći patnje kroz koje su prošli u logorima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova. Albanci koji su svedočili bez mera zaštite uglavnom su u sudnici „gubili pamćenje“, „nisu se sećali rata“, govorili su da tzv. OVK nije imala komandu ni organizaciju. 

Pripadnici međunarodnih organizacija iskreno su u svojim svedočenjim govorili da se Tačijeva gerila pitala za sve i da su Srbi praktično bili glineni golubovi.

Javnost mora da zna da su i srpska, albanska i romska deca mahom stradali od NATO bombi, to je ta njihova ‘kolateralna šteta’.

„To se direktno naslanja na suđenje u Hagu komandi OVK koju su Amerikanci u jednom trenutku od terorističke organizacije proglasili oslobodilačkom vojskom i stali iza njih i počeli da ih podržavaju. Oni su bili gospodari života i smrti koji moraju da odgovaraju“, rekao je predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović.

Ako su međunarodni zvaničnici na suđenju tvrdili  i potvrdili da su se oni pitali za sve, onda oni moraju da odgovaraju za zločine koji su se dogodili, smatra Odalović.

Optužnica koja je podignuta obuhvatila samo deo, kaže Odalović i naglašava,  javnost mora da zna da je na KiM bilo mnogo više zločina i žrtava.

„Ovde su obuhvaćena 42-43 logora, od kojih dva u Albaniji, u kojima je bilo preko 450 zatočenih od kojih mi i danas neke tražimo. Imamo 78 lica  koje tražimo iz vremena NATO agresije, a iz perioda posle još oko 420 sa naše liste nestalih. Albanci traže oko 1.000, znači mi imamo još 1.615 lica za kojima se traga, i od kojih su mnogi direktno bili žrtve koje su tretirani u ovoj optužnici“, rekao je Odalović.

To što se sa svedocima dešava je nalik onome što se dešavalo na suđenju Ramušu Haradinaju, tvrdi Odalović, a koji je oslobođen ne zato što nije kriv, već zato što nije bilo svedoka.

„Ovde su Albanci oni koji relativizuju sve, jer su u dobroj meri bili učesnici i akteri ove priče. Srbi govore otvoreno jer su proterani sa prostora KiM, da su i oni dole pitanje koliko bi i oni, sa pitanja bezbednosti i sigurnosti, mogli o ovim zločinima da govore“, navodi Odalović.

U dobroj meri ono što stoji u optužnici je i dokumentovano i potvrđeno, kaže predsednik Komisije za nestala lica.

„Imate 102 lica koja su ubijena za koja se direktno terete ova 4 lidera OVK. Da ne bi javnost pomislila da su bile samo 102 žrtve na KiM, preko 2.500 Srba i nealbanaca je pobijeno, 585 lica vodi se kao nestalo. To je produžena agonija koja će delimično dobiti neku satisfakciju za porodice ovih lica“, kaže Odalović.

Istražitelji međunarodne zajednice su neposredno posle 1999. godine evidentirali 145 ilegalna zartvora na KiM, a ovom optužnicom su obuhvaćena 42 zatvora.

„Šta je sa onima koji su bili u ostalim logorima. Vi ste imali jedno ozbiljno etničko čišćenje Srba i nealbanaca sa prostora KiM. Ne idealizujem ja da nije bilo i sa naše strane, za te zločine odgovaraju pojedinci pred našim tužilaštvom i sudovima. Ovo ako se ne bude završilo ja ne vidim ko će se uopšte baviti zločinima i utvrđivanjem odgovornosti“, rekao je za RTS predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović.

(RTS)