O'Brajan: Potrebna puna implementacija svih sporazuma Beograda i Prištine, uključujući ZSO

Džejms O’Brajan je pozdravio Lajčakovu posetu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju.

„SAD šalju snažnu poruku dijalogu pod okriljem EU. Potrebna je potpuna primena sporazuma, uključujući ZSO“, naveo je O’Brajan na platformi Iks.

Pomoćnik državnog sekretara SAD je dodao da treba da se održe novi lokalni izbori na severu KiM, da mora da dođe do koordinacije pre uvođenja novih valuta, kao i da Srbija treba da pronađe odgovorne za događaje iz Banjske 24. septembra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je posle sastanka sa Miroslavom Lajčakom da je sastanak bio konstruktivan, kao i da je preneo Lajčaku da je neophodno formiranje ZSO i hitni izbori na severu KiM.

Direktor Kancelarije za KiM rekao je na konferenciji za medije da je predsednik Vučić insistirao na tome da Aljbin Kurti mora da prestane sa provokacijama. 

Portparol EU Peter Stano rekao je da će Lajčak sutra boraviti u Prištini, kao i da je to deo Lajčakovog „stalnog kontakta i interakcije sa partnerima kako bi im pomogao da napreduju u dijalogu“.

(RTS)


Ostavite komentar