Obijena i opljačkana poslovnica Pošte Srbije u Ugljaru, Kancelarija za KiM traži reakciju međunarodne zajednice

Predsednik privremenog organa opštine Kosovo polje Aleksandar Trajković rekao je za RTS da su sinoć oko 3.20 razbijena vrata pošte, razbijena je zaštitna ograda, porušen zid, a kasa posečena i izneta iz prostorija pošte.

Trajković je rekao da je u kasi u tom trenutku bilo 200.000 doinara i da ne sumnjaju ni na kog počinioca, ali pretpostavljaju šta je motiv.

„Imajući u vidu da je predsednik najavio isplatu penzija penzionerima na KiM počinioci su mislili da je u pošti novac za isplatu penzije, pa su oni sa idejom da je novac tu došli i odneli kasu“, rekao je Trajković.

Ukazuje i da je reč o psihološkom pritisku sa srpsko stanovništvo s ciljem da se prostor KiM etnički očisti od Srba.

„Uredba kosovske centralne banke da se dinar zabranjuje nije samo ta poruka da se dinar zabrani i ne bude više platno sredstvo, već i psihički priritsak na srpsko stanovništvo na KiM, da srbi ovde više ne postoje, da nas etnički očiste i isele sa ovih prostora“, rekao je Trajković.

Iz Kancelarije za KiM saopštavaju da je incident u Ugljaru „direktna posledica Kurtijeve odluke da ukine dinar na Kosovu i Metohiji i Srbima onemogući svaki vid normalnog života“.

Izvor: Kancelarija za KiM

„Ekstremisti su sa Pošte skinuli video-nadzor, ukrali kasu sa novcem i demolirali prostorije ove ustanove, isprevrtali stolove, ormare, izvalili vrata“, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, Kancelarija za Kosovo i Metohiju više od mesec dana upozorava kompletnu međunarodnu javnost na sve posledice i opasnosti koja nosi Kurtijeva odluka da ukine srpski dinar u pokrajini.

„Svaka Kurtijeva antisrpska odluka i potez direktni su signal ekstremistima da krenu u lov i napad na sve srpsko, a ohrabreni dodatno činjenicom da neće biti ni uhapšeni ni procesuirani, pa pored škola, ambulanti, vrtića, srpskih kuća sada na red dolaze i Pošte. Spirala nasilja koju diriguje režim u Prištini i sprovodi nad srpskim narodom u pokrajini mora biti alarm za međunarodnu zajednicu da preduzme odlučne korake u zaštiti i srpskog naroda i srpske imovine“, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

(RTS)


Ostavite komentar