Obeležen Dan srpske diplomatije – Đurić: Srbija će nastaviti da pruža ruku svim partnerima širom sveta

Na svečanosti povodom obeležavanja Dana srpske diplomatije u Ministarstvu spoljnih poslova, kojoj su prisustvovali brojni ambasadori, šef diplomatije Marko Đurić rekao je da je Srbija u spoljnopolitičkoj orijentaciji, prepoznajući značaj angažovanja sa velikim globalnim i evropskim akterima, usvojila pristup „pružene ruke“ i da će nastaviti da je pruža svim partnerima širom sveta.

Đurić je naveo da je jedan od prioriteta Srbije da postane punopravni član Evropske unije, kao i da je jasno da je budućnost regiona u evropskoj porodici sa kojom je višestruko vezana.

Dodao je kako će Srbija raditi više na sklapanju i negovanju partnerstava sa velikim brojem aktera na međunarodnoj sceni, pa i sa onima sa kojima ne deli uvek isto mišljenje

„Srbija ceni svoja istorijska prijateljstva, istovremeno gradi i stvara nova. Naši odnosi sa evropskim partnerima, poput Nemačke, su ključni uprkos povremenim razlikama. Srbija se trudi da postane punopravni član EU i nastavićemo našu agendu reforme i zaista ćemo sa puno truda raditi na tome“, naveo je ministar.

Napomenuo je kako je očuvanje Kosova i Metohije u granicama Srbije od najvećeg nacionalnog značaja.

„Osiguranje bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji diplomatskim putem ostaje naš glavni prioritet“, kazao je on i naglasio da je Srbija posvećena procesu dijaloga uz posredovanje EU, zalažući se za prava sunarodnika na KiM i okončanja njihovog sistemskog ugnjetavanja“, poručio je Đurić.

Obeležavanju Dana srpske diplomatije prisustvovala je i Tamara Vučić, supruga predsednika Aleksandra Vučića.

Dan diplomatije, 29. maj, ustanovljen je 2015. između ostalog i kao sećanje na prvu diplomatsku misiju srpske države iz 1189. godine i 1839. godinu, kada je mlada srpska država formirala Knjaževsku kancelariju inostranih dela, preteču Ministarstva spoljnih poslova.

(RTS)