Novinari „Jedinstva“ ponovo apeluju da im se obezbedi prostor

Rada Komazec je podsetila da su novinari lista 1999. godine proterani iz Prištine, a sada nekoliko decenija kasnije i iz severnog dela Kosovske Mitrovice.

Apelovala je po treći put u poslednjih deset dana da se redakciji obezebede prostorije, jer se radi o jedinom listu na srpskom jeziku na Kosovu i Metohiji.

“Ovih dana, naša redakcija je zakatančena, a mi smo izbačeni na ulicu, bez ikakvog zvaničnog obaveštenja ‘Jedinstvu’ kao pravnom subjektu. Prosto smo se našli na ulici. Ne možemo prihvatiti kao normalnost činjenicu da kosovska agencija za privatizaciju otima na hiljade kvadratnih metara imovine lista ‘Jedinstvo’ u Prištini, dok se mi nalazimo na ulici“, rekla je Komazec medijima tokom još jednog mirnog protesta u Mitrovici.

Istakla je da ima narodske i novinarske solidarnosti u svetu i da ne vladaju dupli aršini, redakcija lista bi danas imala planetarnu solidarnost.

“Sila ga je isterala iz Prištine, a sila mu otima imovinu, sila nas je izbacila iz redakcije u Kosovskoj Mitrovici i sila nad ‘Jedinstvom’ ne prestaje“, rekla je Rada Komazec i dodala da „Jedinstvo“ neće odustati, već će ostati i opstati.

Obavestila je da su štampali novi broj lista uprkos problemima, te da su novinari „Jedinstva“  svakodnevno na terenu na KiM.

Komazec uz podršku ostalih glasila na srpskom jeziku i kolega koji izveštavaju sa KiM na srpskom, očekuje da će nadležni imati sluha po pitanju njihovih prostorija, koje je Agencija za privatizaciju u Prištini prodala Ekremu Peciju, a koji je naložio iseljavanje redakcije lista iz njih.

(RTS)