Novi DSS usvojio deklaraciju o KiM: Kosovska politika doživela krah, proglasiti okupaciju dela teritorije

Glavni odbor Nove Demokratske stranke Srbije usvojio je na današnjoj sednici Deklaraciju o Kosovu i Metohiji i kosovskoj politici predsednika i Vlade Srbije, saopštila je stranka.

„Kosovska politika koja se vodi od 2008. godine i koja je intenzivirana dolaskom Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića na vlast doživela je potpuni slom i neizbežno vodi ka priznanju secesije južne srpske pokrajine“, ocenjuje Novi DSS.

U deklaraciji se navodi da su francusko-nemački sporazum i njegov aneks apsolutno i nedvosmisleno protivustavnog i antidržavnog karaktera.

„Prihvatanje navedenih sporazuma od strane srpskih zvaničnika i državnih funkcionera povlači za sobom ne samo istorijsku i političku, već i krivično-pravnu odgovornost“, piše u Deklaraciji.

Novi DSS smatra da, imajući u vidu flagrantno i kontinuirano kršenje Rezolucije 1244 SB UN, Srbija mora da proglasi okupaciju dela državne teritorije dok svi relevantni međunarodni činioci ne budu uvažavali važeću i pravno obavezujuću Rezoluciju 1244, kojom se štiti teritorijalna celovitost Srbije i predviđa povratak srpskih snaga bezbednostiu južnu srpsku pokrajinu.

„Činom proglašenja okupacije jasno će biti stavljeno do znanja svim subjektima međunarodnih odnosa da Srbija nikada neće prestati sa borbom za očuvanje svoje teritorijalne celovitosti“, poručuje Novi DSS u Deklaraciji.

(RTS)


Ostavite komentar