Nova runda razgovora Beograda i Prištine o dinaru – koja od strana se nalazi između čekića i nakovnja

Potezi kojima Priština želi da potvrdi autoritet na severu mogli bi da izazovu dalji otpor Srba, ocenjuje u izveštaju Međunarodna krizna grupa uz komentar da je reč o pobunjeničkoj teritoriji.

Ta nevladina organizacija navodi i da se paralelno sa kontrolom severa Priština udaljava od normalizacije odnosa sa Beogradom. Kao korak koji bi trebalo da ih približi preporučuju demilitarizaciju severa u saradnji sa NATO snagama.

Dušan Radaković iz Centra za zastupanje demokratske kulture u Severnoj Mitrovici smatra da konačno dolazi do izražaja lobiranje nevladinih organizavija i Srba sa KiM da je to jedna od gorućih tema.

„Nije samo reč o povlačenju specijalnih snaga. Tu su i usklađivanja u vezi sa izborima, dinarima i dosta stvari koje MKG možda po prvi put predstavlja u realanu sliku problema srpske zajednice. Takođe, naglašeno da kroz ZSO mnoge stvari mogu biti rešene“, ocenjuje Radaković.

Uz uspostavljanje ZSO traži se i povratak Srba u institucije, pre svega u policiju kako bi se, kažu, građani osećali sigurnije. Situacija na terenu je mnogo teža, ocenjuje Milovan Drecun i kao glavni cilj Aljbina Kurtija izdvaja izgradnju stalnih baza specijalne policije na severu pokrajine.

„Jako zabrinjava intencija koja postoji u NATO-u, da se uvedu mešovite patrole Kfora i Kosovskih bezbednosnih snaga što bi bilo leglano uvođenje pripadnika tzv. vojske Kosova na sever koji sada ne mogu da budu tamo bez odobrenja Kfora“, ističe član skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, Milovan Drecun.

U međuvremenu, sever KiM nenajavljeno je posetio premijer privremenih instutucija. Aljbin Kurti sastao se sa graodnačelnicima sve četiri opštine u kojima većinski žive Srbi, a njih pozvao da učestvuju na popisu stanovništva koji počinje u petak. Reagovala je Srpska lista.

„Dolazak Aljbina Kurtija na sever uz parapolicijske formacije ima za cilj destabilizaciju situacije na terenu i izazivanje tenzija. Zahtevamo da nadležne međunarodne organizacije reaguju na ovu očiglednu provokaciju i zahtevaju od svog pulena da prestane da ugnjetava srpski narod, koji je ovog puta pokazao izuzetnu suzdržanost i trpeljivost“, navodi se u saopštenju Srpske liste.

Poseta se dešava dan uoči nastavka Briselskog dijaloga čija je glavna tema upotreba dinara koji je na Kosovu i Metohiji ukinut pre više od dva meseca. Upućeni ne veruju u dogovor o srpskoj valuti zbog podrške Zapada Prištini.

„Dakle, oni ne spore odluku i ne traže da se potpuno povuče, nego su samo sporili brzinu i način na koji je implementirana. Mislim da je to Kurtiju vetar u leđa posle Banjske. Sada ima otvorena vrata i podršku Zapada za jednostrane mere i proterivanje instutucija i mislim da neće odustati od toga“, ocenjuje Milovan Drecun.

O nastavku dijaloga sa Prištinom i situaciji u regionu predsednik Aleksandar Vučić je razgovarao sa američkim ambasadorom. Kaže da je potvrdio doslednu poziciju Srbije da se nađe održivo rešenje za zaštitu srpskog stanovništva i očuvanje nacionalnih interesa.

(RTS)