Niški izbori – ko ima većinu

Odjeci niškog slavlja se ne stišavaju. Situaciju u Nišu komentarisao je i predsednik Aleksandar Vučić, uz kritike za slavlje uz proslavu uz trubače do saveta za rešenje.

„Ja sam predložio našim ljudima sedite ljudi, ne žurite, sedite razgovarajte sa njima, sedite razgovarajte o svemu. Prebrojte glasao 100 puta, šta god hoćete“, rekao je predsednik Aleksandar Vučić za RTS.

Ipak i danas obe strane tvrde da je njihova pobeda nedvosmislena. Na zajedničkoj pres konferenciji četiri opozicione liste doktor Dragan Milić je rekao da SNS u Nišu nema legitimitet.

„Svi mi zajedno imamo 3.332 glasa više od vladajuće stranke. Ako računate glasove onih koji nisu prešli cenzus, a koji su nesumnjivo opozicija, ta cifra se približava brojci od 6.000. Od ovoga nećemo odstupiti ni za jedan milimetar. Molim sve naše birače i ljude koji imaju poveranja u nas da nam i dalje veruju, nećemo podleći pod pritiscima“, kaže Dragan Milić, nosilac liste „Dr Dragan Milić“.

Gradski odbor SNS-a u Nišu oglasio se saopštenjem.

„Svi prebrojani glasovi nedvosmisleno i bez prostora za spekulaciju potvrđuju ubedljivu pobedu naše liste. Opozicioni akteri koji se ili ne razumeju u izborni proces, ili su zlonamerni, ili oboje, pokušavaju populistički da predstave šta je većina i tendenciozno obmanjuju javnost ko je pobednik izbornog procesa u Nišu“, navodi se u saopštenju GO SNS-a.

Polemika se nastavlja i o radu Gradske izborne komisije.

„Do 5 sati ujutru skoro 97 odsto pregledanih, nisu mogle više da se dese promene, bio je status da SNS ima 29, Ruska stranka ima jedan, i to je bio kraj izbora za njih. Oni su tad prekinuli i rekli to je to. Sve što se dešavalo kasnije, a otvarani su džakovi bez prisustva članova biračkog Odbora, sve što se dešavalo kasnije, bila je promena volje građana“, kaže Đorđe Stanković, nosilac liste „Biramo Niš“.

„Zlonamerno prekidanje rada GIK-a u ranim jutarnjim časovima od članova koje je delegirala opozicija i iznošenje u javnost polovičnih i lažnih informacija je upravo, a sada vidimo i na delu, bio osmišljen akt kako bi mogli da prave farsu od izbornog procesa“, navodi GO SNS-a u saopštenju.

Svako je mogao da ima uvid, kao što su i svi zapisnici uredno potpisani od kontrolora svih učesnika u izbornom procesu.

U jednom su obe strane saglasne da na nove izbore ne pristaju. Od 226.268 birača u Nišu je na izborima u nedelju za gradski parlament i pet opštinskih glasalo 48,6 posto građana.

(RTS)