Nemačka ima uvodnu reč na sednici GS UN – moguće da i Grčka glasa za rezoluciju o Srebrenici

Stalna predstavnica Nemačke u UN Antje Leendertse predstaviće Rezoluciju u Generalnoj skupštini UN, a posle toga se očekuje odgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Izvor RTS kaže da je Antje Leendertse bila najaktivnija „u antisrpskoj kampanji i u prikupljanju glasova za rezoluciju, između ostalog, putovala u Keniju i latinoameričke zemlje boreći se za svaki glas protiv srpskog naroda“.

Delegacija Srbije na čelu s predsednikom Vučićem boravi u Njujorku, gde će 23. maja prisustvovati sednici Generalne skupštine UN na kojoj će se razmatrati predlog rezolucije o Srebrenici.

Predlagači rezolucije o Srebrenici su Nemačka i Ruanda, a među kosponzorima su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Francuska, Hrvatska, Italija, Slovenija, Severna Makedonija, Švedska, Turska, Velika Britanija i Sjedinjena Američke Države.

Stalna misija Srbije pri UN je apelovala na kosponzore rezolucije da, u interesu svih, pre svega naroda u BiH, ali i svih članica UN, povuku tekst rezolucije, kako države članice ne bi bile dovedene u poziciju da glasaju o osetljivom pitanju koje zahteva konsenzus.

Posle Crne Gore – i Grčka

Kako saznajemo, postoji velika mogućnost da će Grčka glasati za Rezoluciju.

Grčke vlasti se pozivaju na crnogorske amandmane i čini se, kaže izvor RTS-a, „da je to bila smišljena akcija protiv Srbije i da im je to dovoljan razlog da podrže Rezoluciju o genocidu“.

(RTS)