Nekadašnja kasarna u Nišu postaje dom za pravosuđe; Vučević: Nove sudnice pokazuju snagu države

Premijer Miloš Vučević prisustvovao je otvaranju rekonstruisanog i adaptiranog objekta bivše kasarne „Filip Kljajić“, čija je vrednost 7,5 miliona evra, a u renoviranoj zgradi ubuduće će raditi Više javno tužilaštvo, Prekršajni, Privredni, Upravni i Viši sud u Nišu.

Otvaranju rekonstruisanog objekta u Nišu prisustvovala je i ministarka pravde Maja Popović.

Vučević je poručio da je Srbija izašla iz perioda kada je slabila, kada je vojska napuštala svoje objekte koji su posle postali devastirani, naglašavajući da se danas ulaže i da se stvaraju bolji uslovi u svim segemntima, uključujući pravosuđe.

„U mnogo sudova sam bio kao advokat, tako da mogu da svedočim iz prvog lica, ali ovakvu zgradu zaista nigde nisam video i ovo je nešto što je simbol snaženja i države i jednog grada“, rekao je Vučević.

Vučević: Sudnica koja pokazuje snagu države

Premijer je naglasio da otvaranje objekta nije samo pitanje boljih uslova za rad sudija, tužilaca, zamenika tužilaca i svih onih koji su deo pravosudnog sistema, već da je važno i da građani Niša u pravim uslovima dođu do prava i pravde.

Kako je naveo, u godinama kada je bio aktivan u advokatskom esnafu, bio je u sudnicama koje su bile neuslovne, a danas se u ovoj sudnici, u kojoj postoji katedra za sudiju, kada se vide pozicije i tužilačke i branilačke strane, mesto za javnost, pokazuje odraz snage države.

„Građani kada uđu u takav ambijent, imaju osećaj da su došli na mesto gde će dobiti pravo i pravdu. Grad Niš, kao centar juga i jugoistoka Srbije mora da ima ovakav objekat jer ovo je znak da je država ovde prisutna i da je Niš centar države za ovaj deo Srbije“, rekao je Vučević.

Vučević: Srbija nema dva dana, već državnost od više vekova

Primetio je da ovaj objekat prikazuje da Srbija nije država od pre „dva dana“ već da ima državnost od više vekova, a država koja postoji toliko dugo mora, kako je istakao premijer, da se sudi po pravu i pravdi.

„Nije lako biti deo pravosudnog sistema, građani su tu verovatno najnestrpljiviji. Nekada objektivno, nekada manje objektivno, ali baš zato nam je potrebno da pravosuđe dalje jača. Naravno, poštujemo vašu nezavisnost i samostalnost, ali pored toga što ste nezavisni i samostalni, odgovorni ste pred građanima, odgovornosti ste pred pravom, odgovorni ste pred Ustavom i zakonima ove države“, poručio je Vučević.

Naveo je da to mora da važi za sve, a poručio je i ministarstvu pravde da želi da se nastavi sa rešavanjem ovakvih problema, koji, kako kaže, nisu samo tehničke prirode već su od suštinskog značaja.

„Čestitam pre svega vama zaposlenima u svim sudovima i tužilaštvima koji će biti ovde, a verujem da će Nišlije i ljudi koji će dolaziti ovde doći do prava i do pravde“, rekao je Vučević.

Popović: Investicija vredna 7,5 miliona evra

Popović je navela da vrednost rekonstrukcije i adaptacije bivše kasarne  „Filip Kljajić“ iznosi 7,5 miliona evra i da je taj iznos izdvojen iz budžeta Srbije.

„Ovaj projekat je rezultat odgovorne ekonomske politike koju vodi vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić, kao i želje da se poboljšaju uslovi rada za sve zaposlene u pravosudnim organima“, rekla je Popovićeva.

Navela je da je objekat rekonstruisan u dve faze i da su u prvoj fazi, koja je završena 2021. godine, rekonstruisanu zgradu dobili Više javno tužilaštvo i prekršajni sud, a da će Privredni i Viši sud u Nišu, kao i odeljenje upravnog suda u Nišu sada početi da rade u kompletno rekonstruisanom prostoru.

(RTS)