Nebenzja: Rezolucija može da poveća tenzije u celom regionu, Srbija ima podršku Rusije

Vasilij Nebenzja je posle susreta s Aleksandrom Vučićem rekao da je sastanak sa predsednikom Srbije prošao veoma dobro, kao i svaki sastanak na bilo kojem nivou između Srbije i Rusije.

“Želeo bih da istaknem posvećenost koju predsednik Vučić ima u ovom slučaju koji je veoma važan za srpski narod. Mnogo smo pričali o ovoj reviziji istorije koja je u usponu, ne samo u ovom slučaju, već i generalno“, rekao je Nebenzja u izjavi za srpske medije u Njujorku.

Istakao je da neke snage žele da izmene istoriju Drugog svetskog rata, istoriju događaja na Balkanu 1990-tih, a manifestacija toga je, kako je naveo, predlog rezolucije o Srebrenici o kojem će se uskoro glasati na Generalnoj skupštini UN.

Nebenzja je rekao da rezolucija pogoršava situaciju na Balkanu i može da poveća tenzije u celom regionu, a ne samo u zemlji čiji je deo rukovodstva, kako je naveo, inicirao glasanje o nacrtu tog dokumenta.

“Svesni smo da će rezolucija možda biti usvojena i da će to biti ‘Pirova pobeda’ za njene sopnzore“, kazao je ruski ambasador.

Naveo je da će u četvrtak govoriti na sednici Generalne skupštine UN, na kojoj će se razmatrati predlog rezolucije o Srebrenici, ali nije hteo da otkrije šta će da kaže da ne bi unapred upozorio one kojima će se obratiti.

“Od samog početka Srbija ima podršku Rusije“, rekao je Nebenzja odgovarajući na pitanje novinara da li će Rusija podržati Srbiju.

(RTS)