Ne prestaju reagovanja na usvajanje rezolucije u Srebrenici

Utiske sa sednice predsednik Aleksandar Vučić je sumirao neposredno nakon glasanja. Stavove država koje su bile uzdržane ili protiv tumači kao stvaranje novog svetskog poretka.

“Kao što vidite ovo je pre svega zaprepašćenje za mnoge u sali iako sam im rekao kakve će to podele da izazove. Na kraju 87 od onih koji su bili u sali nisu glasali za rezoluciju, 84 su glasali za. U svakom nacionalnom parlamentu taj predlog bi morao da padne. Zbog svega što su radili u pripremi glasanja ispalo je da su izglasali rezoluciju, ali ponosan sam na Srbiju, jer ovoliko glasova kada Aerikanci, Rusi, bilo koji drugi ne mogu da dobiju koliko je Srbija dobila po nemogućoj temi za nas. I ako pogledate taj raspored u broju stanovnika, više od dve trećine stanovnika zemaljske kugle bilo je na našoj strani“, rekao je predsednik Vučić.

Očekivano je u sali uz Srbiju bio predstavnik Ruske Federacije. Stavove koje je izneo pred delegatima ponovio je i srpskim medijima.

„Rezultat je zaista sramotan za inicijatore, ono što su uradili je da su postigli podelu u Generalnoj skupštini, a mi smo ih unapred upozorili da usvajanje rezolucije neće biti sa konsenzusom i da će to podeliti članstvo“, rekao je ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebezja.

Rezultate glasanja u Generalnoj skupštini UN predsednica Skupštine vidi kao diplomatski uspeh Srbije. Iako je rezolucija usvojena, za Anu Brnabić to je pirova pobeda zemalja koje su je predložile i sponzorisale.

„Kad smo krenuli u diplomatske aktivnosti, mi smo želeli da obrazložimo svetu zašto nije dobro glasati, da predstavimo naše argumente i da ne dozvolimo da se stigmatizuje naš narod i da se najteža politička i moralna kvalifikacija genocida svali na naš narod. I u tome smo uspeli. Buduća spoljna politika će se zasnivati na tome kako su zemlje glasale, ko je partner, a ko ne“, rekla je Brnabićeva.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je ponovio da rezolucija dovodi u pitanje opstanak Bosne i Hercegovine. 

„To je propala stvar, ja se ne bih ponosio da sam na njehovom mestu. Naša vlada je pokrenula pitanje mirnog razdruživanja nakon ove moralne diskvalifikacije, nemamo razloga ostanemo sa njima u zajednici, najbolje je da smo dobre komšije“, rekao je Dodik.

Uz najave da će uputitit protestne note zemljama koje su glasale protiv rezolucije o Srebrenici, ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković odgovara na najave iz Banjaluke.

„Svi koji govore o destabilizaciji Bosne i Hercegovine, u bilo kakvom pokušaju delovanja u tom smislu, dobiće snažan odgovor institucija. Pozivam ih da smire strasti, da se uozbilje, da zaustave kampanje kojima su pokušavali da spreče usvajanje rezolucije i da se vrate realnim problemima koje naše zemlje imaju i svi zajedno nastavimo put prema Evropskoj uniji“, rekao je Konaković.

Beogradski muftija Mustafa Jusufspahić ponavlja – srpski narod nije genocidan i njegova Srbija to ne zaslužuje.

Na rezoluciju je reagovao i reditelj Emir Kusturica. Smatra da je glasanje u Generalnoj skupštini rezultat očaja u kome se civilizacija nalazi. O glasanju u Ujedinjenim nacijama izveštavaju i mediji širom regiona.

U delu izveštaja Hrvatske radio-televizije navodi se da je rezoluciju podržalo manje zemalja nego što se očekivalo što, kako su istakli, govori o diplomatskoj pobedi Srbije.

(RTS)