NBS: Priština onemogućila ulazak dinara na KiM; Petković: Još jedan udar Kurtija na Srbe

Kako se navodi u saopštenju NBS, u skladu sa dosadašnjom višegodišnjom uobičajenom praksom, vozilo Narodne banke Srbije sa sredstvima u dinarima bilo je upućeno na prelaz Jarinje, gde je novac, radi daljeg transporta, trebalo da preuzme vozilo kompanije „Henderson”, koja poseduje licencu privremenih prištinskih institucija za transport novca, ali je vraćeno bez ikakvog obrazloženja.

Dinarska sredstva bila su upućena u trezor Narodne banke Srbije u Leposaviću.

„Narodna banka Srbije najoštrije osuđuje današnji incident i ponavlja da je neophodno bez odlaganja staviti van snage diskriminatorske, protivpravne i nečuvene mere koje su uvele privremene institucije u Prištini kako bi se omogućili nesmetani transport i distribucija dinara i sprečilo uskraćivanje elementarnih uslova za život srpskom stanovništvu na Kosovu i Metohiji“, ističe se u saopštenju.

Petković: Još jedan udar Kurtija na Srbe

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kaže da je na prelazu Jarinje premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti zaustavio transport dinara na KiM, tako što je vozilo Narodne banke Srbije vraćeno bez ikakvog obrazloženja.

„NBS je uputila dinare u skladu sa procedurama i dugogodišnjom praksom do prelaza kako smo radili svih meseci i godina unazad. To vozio je trebalo da stigne do Jarinja kao što je i stiglo, a zatim da novac preuzme britanska kompanija ‘Henderson’ koja ima licencu za transport novca. Novac nije došao na prostor KiM, jer je to Kurti zabranio i reč je o prvom transportu novca nakon 1. februara i odluke tzv. CBK“, rekao je Petković za Tanjug.

Prema njegovim rečima, radi se o još jednom udaru Kurtija na srpski narod, jer se od trenutka poslednje tranše na KiM, pre 1. februara, novac u gotovini koristio za plate i penzije srpskog naroda na KiM.

„Narod je masovno podizao novac zbog čega se smanjila količina dinara u trezoru u Leposaviću. Bilo je potpuno normalno da dopunimo trezor, jer više od 20 puta upućujemo transport na KiM, sada je on to zabranio i Srbi uskoro neće moći da podižu svoje plate i penzije u gotovini“, objasnio je Petković.

Reč je, istakao je Petković, o nameri Kurtija da protera srpski narod i nastavi sa politikom etničkog čišćenja.

„Zato je važna sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj će jasno, detaljno i sa svim činjenicama da govori predsednik Aleksandar Vučić“, rekao je Petković.

Ističe da „najnovija Kurtijeva izjava da je to prelazni period i da će on da izađe u susret Srbima da otvore račune čisto zamajavanje javnosti i da on nema pravo da ukida dinar i srpske institucije na KiM koje funkcionišu u platnom prometu republike Srbije“.

„On zapravo na ovaj način samo želi da protera srpski narpod, kada ne mogu da prime svoje plate. Jasno je da je njegov cilj proterivanje Srba na KiM. Zato smo urgentno poslali zahtev SB UN da, između ostalog, ukažemo i na problem platnog prometa Srbije na KiM, jer će naš narod vrlo brzo to da podigne i nećemo imati mogućnost da isplaćujemo penzije u gotovini kako se to radilo, ali i svom ostalom srpskom narodu“, poručio je Petković.

(RTS)


Ostavite komentar