Napadnut sveštenik u centru Prizrena, Eparhija osudila incident

Osumnjičeni je u blizini parkirao svoje vozilo, najpre okačio zastavu tzv. OVK na prednji deo autobusa, a zatim krenuo da provocira i verbalno napada hodočasnike.

Sveštenik, koji je takođe krenuo na liturgiju u Bogosloviju, prišao je da vidi šta se dešava, upozoravajući hodočasnike da ne nasedaju na provokacije i da što pre uđu u Bogosloviju.

Osimnjičeni je tada nasrnuo na sveštenika, odgurnuo ga i zavrnuo mu ruku, a zatim, videvši da policajac koji čuva Bogosloviju prilazi, pobegao svojim vozilom. Potparol policije za region Prizren Šaćir Bitići potvrdio je za radio Goraždevac da je došlo do napada na sveštenika, da je osumnjičeni uhapšen i da mu je određeno zadržavanje od 48 časova.

„Danas oko 9 sati u ulici Remzi Ademi u Prizrenu, prijavljeno je da, nakon što se zaustavio autobus vranjskih registarskih tablica, vozilu je prišao pop da prihvati posetioce, kada ga je jedna osoba uhvatila za ruku i posle toga pobegla sa lica mesta. Policija je zaustavila osumnjičenog i određeno mu je zadržavanje od 48 sati”, rekao je Bitići.

Eparhija raško-prizrenska osudila napad

Eparhija raško-prizrenska osudila je incident kada je, kako su naveli iz Eparhije, Albanac sa KiM fizički nasrnuo na prizrenskog sveštenika, verbalno provocirao hodočasnike iz centralne Srbije i okačio zastavu bivše tzv. OVK na autobus u kojem su bili hodočasnici.

Kako se navodi u saopštenju eparhije, incident se dogodio jutros oko 08.45 sati u centru Prizrena, ispred hotela „Teranda“, a hodočasnici su došli autobusom vranjskih registracija da bi prisustvovali svetoj liturgiji i da bi posetili prizrenske svetinje.

Eparhija raško-prizrenska saopštila je da osuđuje ovaj incident kao zastrašivanje na etničkoj i verskoj osnovi i izražava iskrenu nadu da se ovakvi događaji neće ponavljati, jer je očigledno reč o izolovanom slučaju u Prizrenu, gde sveštenstvo živi mirno i gde poklonici redovno dolaze da posete svetinje.

(RTS)


Ostavite komentar