Naoružavanje Prištine – koje poruke šalje Amerika

Koliko Srbija ima tenkova, toliko će Priština imati „džavelina“ – poruka je jednog od poslanika Kurtijevog Samoopredeljanja. Za kupovinu 246 američkih raketa, čeka se odobrenje Kongresa.

„Zasluga za nabavku bespilotnih letelica i protivtenkovskih raketa pripada vladi. Dvesta ‘džavelina’, košta oko 70-80 miliona dolara. Verujem da Srbija ima oko 240 tenkova“, ističe poslanik Samoopredeljenja Armend Muja.

Ima ih više, ali brojevi ne utiču na činjenicu oko koje su saglasni poznavaoci prilika.

Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević ističe da se ignoriše sve što je na stolu – dijalog Beograda i Prištine, posredovanje EU, interes da se političkim sredstvima traži rešenje i nađe kompromis.

„Na ovaj način se šalje poruka da je američka strana zainteresovana da se radikalnije ponaša i da definitivno potvrdom kosovske državnosti kroz vojnu dimenziju nametne političko rešenje“, smatra Milivojević.

„Priština će sada imati odvraćajuću snagu“

Po rezoluciji 1244 Ujedinjenih nacija, privremene institucije u Prištini nemaju pravo na vojsku.

Uprkos tome, 2018. godine kosovski parlament doneo je odluku o formiranju tzv. vojske Kosova, a kao rok za transformaciju KBS zacrtana je 2028. godina.

Planove bi, uz već kupljena oklopna vozila, dronove i turske rakete OMTAS, mogla da ubrza kupovina američkog „džavelina“.

Predrag Petrović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku kaže da se radi o veoma savremenim protivtenskoviskim raketnim sistemima.

„To bi svakako unapredilo kapacitete kosovske vojske. Kosovska vojska se već snabdela barjaktarima i zapravo sa ovim paketom opreme sada će imati odvraćajuću snagu koja je usmerena prema Srbiji i kako oni to kažu – potencijalnom povratku Vojske Srbije na KiM i pokušaju anektiranja nekog dela Kosova“, dodaje Petrović.

„Amerika šalje tri poruke“

Vest da Priština nabavlja rakete „džavelin“, podsećaju analitičari, usledila je nakon najave mogućnosti vraćanja obaveznog vojnog roka u Srbiji i susreta predsednika Vučića sa ambasadorom Ruske Federacije u Ruskom domu.

Poteze Vašingtona i Prištine nekadašnji diplomata Zoran Milivojević vidi kao doslednost Amerike u nepoštovanju međunarodnog prava.

„Na Kosovu je jedina vojna sila Kfor i Kosovo je pod mandatom UN. Na ovaj način Amerika nama šalje poruku da Kosovo tretira kao državu, da radi na jačanju njene vojske i treća poruka je da ima nameru sa Kosovom da ga ugradi u NATO“, ocenjuje Milivojević.

U snabdevanju Prištine oružjem i vojnim sredstvima prednjače Amerika i Turska. Dobru saradnju beleže sa Hrvatskom, Nemačkom i Velikom Britanijom.

(RTS)


Ostavite komentar