Na skupu u Budimpešti o proširenju EU i reforsmkim procesima, učestvuje Orlić

U fokusu konferencije je proces proširenja Evropske unije, odnosno proces pridruživanja zemalja Jugoistočne Evrope.

U Budimpešti, u najvišem zakonodavnom telu Mađarske, čuli smo mnogo poruka ohrabrenja za proširenje Evropske unije, odnosno podrške članicama Jugoistočne Evrope, zemljama Zapadnog Balkana, za pridruživanje Evropskoj uniji.

Predstavnici zemalja Jugoistočne Evrope, kandidati za ulazak u EU, govorili su o svojim reformama i svim naporima koje rade kako bi se to proširenje što pre ostvarilo.

„Mađarska pozdravlja proširenje EU i nudi pomoć u pristupanju kroz parlamentarnu saradnju i pomoć vlade. Proširenje je strateško opredeljenje Mađarske. Vaši reformski napori treba da se cene. Evropske zemlje trebalo bi da se potrude da investiraju u Zapadni Balkan. Postoje pozitivni koraci ka proširenju. Ne bi trebalo da budete u drugom, trećem redu, već punopravni članovi Evropske unije“, kaže Laslo Kever, predsednik parlamenta Mađarske.

Prema njegovim rečima, Evropska unija treba Zapadni Balkan koliko i Zapadni Balkan Evropsku uniju.

„Usvojili smo novu metodologiju proširenja. To podrazumeva kredibilan proces integracije na obe strane, realnu integraciju, predvidljivo pristupanje i politički prioritet za donosioce odluka. Region jeste aktivniji, ali još ima mnogo posla. Proširenje je bazični interes EU i to u kratkom roku, kako bi obezbedili veću bezbednost svih članica Balkana, da ekonomije i društva postignu kvalitet života kao u Evropskoj uniji. Ne treba da čekamo sa proširenjem. Ovi procesi treba da se odvijaju odmah“, rekao je Oliver Varhelji, evropski komesar za proširenje.

Varhelji napominje da su reformski procesi na Zapadnom Balkanu nedovoljno brzi, ali se dešavaju.

Orlić: Srbija sve čini da ispuni sve reformske procese 

Predsednik Skupštine Srbije govorio je na konferenciji zemalja Jugoistočne Evrope o tome koliko je Srbija posvećena i ponovio da Srbija sve čini da ispuni sve reformske procese i da što pre priđe Evropskoj uniji.

„Danas smo ovde na poziv predsednika parlamenta Kevera da razgovaramo o evropskim perspektivama koje su od vitalnog značaja ne samo za čitav naš region, nego za ceo kontinent. Da govorimo o tome šta možemo zajednički da radimo u budućnosti. To se odnosi i na program rasta koji je nedavno predstavila EU, ali i na sve ono što radimo bilateralno. Srbija i Mađarska će svakako i u perspektivi raditi na važnoj infrastrukturi, koju smo već započeli“, rekao je Vladimir Orlić.

Kaže da imamo ozbiljne planove za budućnost i radimo na jačanju naših ekonomskih, političkih i svih drugih odnosa.

„Današnja konferencija će biti prilika za brojne bilateralne susrete. Osim sa domaćinima, gospodinom Keverom, očekujem susrete sa predsednikom predstavničkog doma Italije, kao i sa novim izabranim predsednikom skupštine Crne Gore, gospodinom Mandićem“, istakao je Orlić.

Na marginama ove konferencije, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić popodne će imati bilateralne susrete sa brojnim drugim zvaničnicima Jugoistočne Evrope i domaćinima.

(RTS)


Ostavite komentar