MUP: Izuzev napada na policiju u Novom Sadu – do sada bez ozbiljnijih incidenata tokom izbora

Deo predstavnika opozicije optužio je danas predstavnike vlasti da zloupotrebljavaju javni prostor Novosadskog sajma, tako što su stotine svojih aktivista smestili unutra i napravili kol-centar SNS-a.

U nekoliko navrata pokušali su nasilno da uđu unutra. U jednom trenutku dogodio se incident, razvaljena su vrata od hale.

Reagovala je i interventna policija.

MUP je u saopštenju naveo da će sprečiti i u saradnji sa tužilaštvom sankcionisati svaki pokušaj narušavanja javnog reda i mira i ugrožavanja bezbednosti građana i institucija, uključujući i napad na policiju.

O incidentu na novosadskom Sajmu oglasio se i Gradski odbor Srpske napredne stranke (SNS) u Novom Sadu koji je saopštio da je zakupio deo prostora Novosadskog sajma za kol-centar, ali je odlučio da obustavi njegov rad nakon dolaska aktivista opozicije, koje je, kako se navodi, optužio za vandalizam i zatražio reakciju nadležnog tužilaštva.

Novosadski odbor SNS-a naveo je u saopštenju da je oko 13 časova „grupa lica izvršila brutalan i rušilački napad na javnu imovinu Novosadskog sajma i to na prostorije koje je legalno i legitimno zakupila SNS“, na lokaciji na kojoj kol-centar te stranke „tradicionalno funkcioniše“.

Novosadski naprednjaci istakli su da je prostor zakupljen u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti i priložili kopiju Ugovora za zakup sala u Kongresnom centru Novosadskog sajma.

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu o incidentu na Sajmu

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu danas je povodom lokalnih izbora najavilo da će u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, hitno reagovati na svaki oblik nasilja i narušavanje javnog reda i mira.

Tužilaštva u tom gradu će u saradnji sa Policijskom upravom u Novom Sadu, preduzeti sve mere radi identifikacije i procesuiranja, precizirano je u saopštenju Višeg javnog tužilaštva.

Najavljeno je i da će Tužilaštvo u skladu sa svojim zakonom utvrđenim nadležnostima, preduzeti sve radnje i izvršiti potrebne provere svih krivičnih prijava podnetih u vezi sa izborima.

(RTS)