Miščević: Vladavina prava i nastavak dijaloga Beograda i Prištine glavni uslov za napredak ka EU

Ako izveštaj konstatuje napredak u gotovo svim oblastima i ako je dobro ocenjen posebno u oblastima vladavine prava, reformi u pravosuđu, ako konstatuje rad na donošenju medijskih zakona onda to predstavlja poziv da se uradi više u narednih godinu dana, smatra ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

„Iskoristićemo pozitivne ocene da pričamo sa zemljama članicama o otvaranju klastera, jer svaka članica pojedinačno odlučuje o tome. Kada komisija tri godine zaredom konstatuje napredak, onda je otvaranje klastera logičan sled. Nama nije cilj samo otvaranje tri klastera, već i drugih“, rekla je u gostovanju na RTS-u Tanja Miščević.

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre rekao je da je ovogodišnji paket istorijski, da prilika postoji i da je treba iskoristiti. Dobre vesti su svakako da bi Srbija mogla biti deo EU i pre punog zvaničnog članstva.

„Ovaj izveštaj je nešto novo, prvi put je rađen o 10 potencijalnih kandidata, uključujući i tri nove zemlje. Plan rasta podrazumeva da kandidati iz regiona, koji su već u dobroj meri uskladili propise, mnogo više koriste tržište EU, a za to je neophodno nastaviti reforme, moramo da se prvo regionalno integrišemo, moramo imati i finansijsku podršku EU koja će podstaći socijalno-ekonomske reforme“, rekla je Miščevićeva.

Uslovi za to uvek postoje, da bi se povukla sredstva morate imati jasne indikatore za reforme, a drugi je dijalog Beograda i Prištine, rekla je ministarka za evropske integracije.

„Vladavina prava i nastavak dijaloga su dva glavna uslova za napredak. Reforme u vladavini prava su i najznačajnije za naše građane na putu ka EU. Opredeljenost Srbije da učestvuje aktivno u dijalogu konstatovan je i u ovom izveštaju“, rekla je Tanja Miščević.

U tom smislu već naredne nedelje direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ide u Brisel gde će razgovarati sa glavnim pregovaračem iz Prištine.

„Jako je važno da su i evropski zvaničnici konstatovali da je ZSO uslov za dalji napredak u dijalogu i normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Bez obzira na izborni proces radimo i dalje, prolazimo kroz sva merila za vladavinu prava, i kako da iskoristimo sve procese da do 2030. godine uradimo sve što treba da nas države članice pozitivno ocene o prijemu“, rekla je za RTS ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

(RTS)


Ostavite komentar