Ministar Jovanović: Zahtevi za gašenje medija su udarac na slobodu govora

“Kao ministar informisanja i telekomunikacija dužan sam da reagujem i osudim zahtev opozicije koja traži zabranu jednog medija zato što to predstavlja udarac na slobodu govora koja se smatra neizostavnim temeljom svakog demokratskog društva“, istakao je Mihailo Jovanović u saopštenju.

Naglasio je da ga u ovoj situaciji posebno brine izostanak bilo kakve reakcije novinarskih i medijskih udruženja, nevladinih organizacija koje se bave slobodom medija, kao i sindikata novinara.

„Nema demokratskog društva bez slobodnih i nezavisnih medija, slobodnih da sami određuju sopstvenu uređivaču politiku. Ovo nije pitanje ličnog izbora da li se vama neki medij sviđa ili ne sviđa, nego je fundamentalno pitanje da svaki medij ima pravo na rad, sve dok poštuje zakone ove zemlje i novinarske profesije“, poručio je ministar.

Istakao je da diže svoj glas i zbog novinara i svih zaposlenih na televiziji, jer se gašenjem medija ugrožava njihova egzistencija. 

“Neverovatno je da zahtevi za gašenje TV Pink i TV Hepi dolaze od onih kojima su puna usta slobode medija i demokratije“, poručio je Jovanović.

(RTS)