Milivojević: Zapadu ne odgovara sednica, to bi značilo da se KiM vraća na mala vrata u SB UN

Srbija  je juče predala zahtev za sazivanje vanredne sednice SB UN zbog situacije na KiM. Postavlja se pitanje koliko će biti teško  dobiti devet glasova „za“ održavanje te sednice.

Diplomata Zoran Milivojević rekao je gostujući u Jutarnjem dnevniku da je teško reći da li će doći do rasprave u Savetu bezbednopsti o Kosovu i Metohiji.

„Zapadu ne odgovara sednica SB UN. Održavanje bi potvrdilo argumente Srbije, i to pitanje bi se vratilo na mala vrata u SB i potvrdilo Rezoluciju 1244“, istakao je Milivojević.

Prema njegovom mišljenju, Zapad je privatizovao pitanje Kosova i Metohije i bez obzira na ishod sednice, ako do nje dođe, to bi na neki način značilo i promena stava o ovom pitanju.

Prokomentarisao je reagovanja posle poslednjih poteza Prištine.

„U SAD je kritika Kurtija na verbalnom planu, ne slede mere na terenu koje bi menjale njegovu politiku. Jedini elemenat koji je optimističan za održavanje sednice SB je taj da Kurtijeva politika trenutno ne odgovara Zapadu.“, napomenuo je Milivojević.

Podvlači da smo i dalje na verbalnom terenu, i da će se tek videti šta će biti sa sednicom i sa represivnim merama Prištine o dinaru.

„Ovaj proces se ne može kontrolisati na način kako odgovara zapadnim interesima. Bez Srbije ne može ništa da se realizuje u regionu, nije njihov interes da se Srbija izoluje“, napomenuo je Milivojević.

U zahtevu za hitno sazivanje sednice podvlači se da su od novembra 2022. naoružane formacije Albanaca, čije je samo postojanje protivno Rezoluciji 1244, 98 puta koristili nezakonitu silu protiv Srba na KiM.

Bivši diplomata je rekao da imamo sprovođenje direktnih mera i sprovođenje određene politike, na koju, kako kaže, ako se ne bude reagovalo imaćemo egzodus.

Napomenuo je da hitna sednica može da bude korisna i za Zapad kako bi uspostavio funkciju kontrolisanja Kurtija.

„Ako Zapad spreči sednicu onda će to biti jasan znak da podržava Kurtijevu politiku. Ali onda Srbija ima pravo da do kraja dovodi u pitanje iskrenost po pitanju posredovanja u dijalogu“, napomenuo je Milivojević.

Dodao je da trenutno ne postoje uslovi za dijalog, i da bi do njega došlo moramo da se vratimo nekoliko koraka unazad i da Zajednica srpskih opština bude na stolu, jer bez toga nema dijaloga“, rekao je gost Dnevika.

Objasnio je proceduru da kada se prihvati hitan zahtev u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, onda se o njemu mora hitno odlučivati, pa se odgovor o tome da li će biti održana sednica SB o KiM može očekivati ovih dana.

Kompletan razgovor sa Zoran Milivojevićem možete pogledati u videu na početku teksta.

(RTS)


Ostavite komentar