Lideri sa Zapadnog Balkana i evropski zvaničnici u Atini, Vučić najavio sastanak sa Zelenskim

Lideri sa Zapadnog Balkana i evropski zvaničnici okupili su se na neformalnoj večeri, koju grčki premijer Kirijakos Micotakis organizuje povodom 20 godina od Samita Evropska Unija-Zapadni Balkan i usvajanja Solunske deklaracije.

Na sastanku, koji se održava u vili „Maksimos“ u Atini, razgovara se o proširenju EU i evropskoj budućnosti regiona, kao i o energetskoj bezbednosti na Balkanu i u Jugoistočnoj Evropi.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je uoči sastanka da nema sumnje da će Rusija biti glavna tema, i da će se razgovarati i o pitanjima sa kojima Srbija ne može da se saglasi.

Vučić, koji se uoči razgovora sreo sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, najavio je da će sa njim razgovarati sutra „u četiri oka“.

„Naš posao je da se borimo za Srbiju i njenu evropsku budućnost, ali da ne odustajemo od svog puta slobode, nezavisnosti i samostalnosti. Moj posao je da se borim za našu zemlju i naš narod, ponekad trnovitim i težim putem, kako bi naš narod išao lakšim putem“, poručio je Vučić na Instagram profilu buducnostsrbijeav pred početak večere.

Takođe, uoči večere, Vučić se sastao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Na večeri su prisutni i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, kao i predsednik Crne Gore Jakov Milatović, premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačeski, predsednica Ministarskog saveta Bosne i Hercegovine Borjana Krišto.

Poziv je dobio i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Na skupu su i lideri zemalja regiona koje su članice EU – premijer Bugarske Nikolaj Denkov, Hrvatske Andrej Plenković i Rumunije Jon-Marsel Čolaku, dok su predsednica Slovenije i predsednik Albanije sprečeni da dođu.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike