Les: Srbi su možda izgubili glasanje, ali predlagači nisu dobili željenu podršku

Les je za Tanjug pojasnio da su Srbi možda izgubili glasanje, ali da Sjedinjene Američke Države, Nemačka i ostali predlagači nisu dobili podršku koju su tražili od drugih zemalja.

Prema njegovim rečima to je i loša vest za Zapad koji je, smatra Les, želeo da pošalje snažnu političku poruku bosanskim Srbima, da im nedostaje međunarodna podrška za njihov cilj nezavisnosti.

„Zapad je takođe uvredio i otuđio Srbe u ključnom trenutku u međunarodnim odnosima kada bi trebalo da pokušava da ih dovede u zapadni tabor, a ne da Srbe gura bliže Rusiji i Kini. To nije pametna politika i govori o ideološkom fundamentalizmu nekih zapadnih lidera koji su slepi za strateške interese Zapada“, rekao je Les.

Kako je rekao to je ujedno i loša vest za istinu jer je Srebrenica pitanje za analiziranje i debatu istoričara, a ne diplomata, čije se mišljenje o tome vodi isključivo političkim proračunima, a ne činjenicama o tome šta se dogodilo.

Ističe da je u tom procesu patnja žrtava instrumentalizovana na način koji smatra nepouzdanim.

„Svako ko sumnja u političku prirodu glasanja treba da pogleda kako su se glasovi slagali. Sve zemlje koje su se tome protivile bile su antizapadne. Oni koji su je podržavali uglavnom su dolazili iz zapadnog tabora ili islamskog sveta. I oni koji su bili uzdržani ili odbili da glasaju su države čiji interes nije da se upuštaju u spor između Zapada i Srba“, smatra Les.

On kaže da nakon usvajanja rezolucije ne vidi pobednika, čak ni Bošnjake za koje će rezolucija malo pomoći da unaprede svoje ciljeve.

„Malo je verovatno da će države u budućnosti obeležavati Srebrenicu više nego što to sada rade. U međuvremenu, kod kuće, rezolucija je podstakla bosanske Srbe koji su odgovorili pozivom na raspad Bosne“, zaključio je Les.

(RTS)