Lavrov: EU ne želi da natera Prištinu da formira ZSO

Sergej Lavrov je istakao da se tragična priča o nesprovođenju Minskih sporazuma za rešavanje situacije u Ukrajini danas ponavlja i u situaciji oko Kosova i Metohije i Srbije.

„Tako i sada Evropska unija ne želi da natera svoje štićenike sa Kosova da ispune sporazume između Beograda i Prištine iz 2013. godine o formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji kojom su predviđena posebna prava na jezik i tradiciju“, naglasio je Lavrov, prenosi Ria Novosti.

Šef ruske diplomatije je rekao da „nastavak degradacije situacije u srpskoj pokrajini Kosovo i Metohija ne može da ne zabrinjava“. 

„Isporuke oružja kosovskim Albancima i pomaganje NATO-a da formiraju vojsku, grubo krše osnovnu rezoluciju 1244 SB UN“, kazao je Lavrov na zasedanju 78. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Kako je istakao, ceo svet vidi kako se na Balkanu ponavlja tragična priča sa Minskim sporazumima za rešavanje krize u Ukrajini koji su predviđali specijalni status za republike Donbasa i koje je Kijev otvoreno sabotirao uz podršku Zapada.

Prema njegovim rečima, u oba slučaja EU je bio garant sporazuma i sudeći po svemu sporazumi imaju istu sudbinu – kakav „sponzor“ takav i rezultat, prenosi Sputnjik.

(RTS)


Ostavite komentar