Lajčak u Prištini o dijalogu sa opozicijom, komandom Kfora i diplomatama

Drugog dana posete Prištini, izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak razgovarao je sa predstavnicima opozicionih parlamentarnih stranaka Albanaca, u sklopu posete kojom namerava da pokrene proces sa Beogradom.

U Kancelariji Evropske unije  Miroslav Lajčak razgovarao je sa predsednikom Demokratske partije Memlji Krasnićijem, predsednikom Alijanse za budućnost Ramušom Haradinajem, a Ljutfi Haziri predstavljao je Demokratski savez. 

Takođe , održao je i odvojene sastanke sa američkim ambasadorom Džefrijem Hovenijerom i drugim diplomatskim predstavnicima u Prištini

„Imao sam danas veoma produktivan dan na Kosovu uz dobre razgovore o najnovijim dešavanjima u vezi sa dijalogom uz posredovanje EU i budućem putu. Zahvaljujem svim sagovornicima na aktivnoj ulozi i podršci“, napisao je Lajčak na Iksu (Tviter).

Predstavnici opozicije o sastanku sa Lajčakom

Predsednik Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići rekao je u da je izaslanik Miroslav Lajčak ponovio da je nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom „u skladu sa ustavom u Prištini, ali je dodao da nažalost, nisu imali prilike da vide njegov sadržaj“.

„Moramo da vidimo detalje teksta da bismo bili sigurni da osnivanje Zajednice neće promeniti na gore unitarni karakter države”, rekao je Krasnići nakon sastanka sa Lajčakom.

Za razliku od Krasnićija i Ljutvija Hazirija koji tvrde da nisu videli nacrt o ZSO, Ramuš Haradinaj kaže da ga je video i pročitao.

On je medijima preneo da su razgovarali o narednim koracima koji čekaju Prištinu i šta može da se očekuje nakon sprovođenja francusko-nemačkog plana.

„Pročitali smo nacrt u celini. Nacrt objašnjava sve mogućnosti koje Udruženje pruža građanima u ovim opštinama (sa srpskom većinom ). Svaki put se poziva na zakone i ustav. Komentari o tome da li smo saglasni sa ovim nacrtom biće dati nakon razmatranja od strane ustavnog suda. U ovom nacrtu se ne menjaju nadležnosti opština i Udruženje ne preuzima te odgovornosti, već su to ovlašćenja koja se odnose na obrazovanje, zdravstvo, funkcije i mogućnosti koje pruža Udruženje“, izjavio je Haradinaj posle sastanka sa Lajčakom.

Krasnići i Haziri su rekli da su od Lajčaka tražili da EU ukine sankcije Prištini.

Miroslav Lajčak se sinoć u Prištini sastao sa prvim pregovaračem Besnikom Bisljimijem.

Lajčak je na Tviteru objavio da se sastao sa Besnikom Bisljimijem kako bi razgovarali o sastanku sa evropskim liderima u Briselu i potrebi da se u potpunosti primeni sporazum o normalizaciji, bez odlaganja i preduslova.

„Dogovorili smo se i o narednim koracima“, naveo je Lajčak.

Bisljimi je rekao da je Priština posvećena „punoj normalizaciji odnosa sa Srbijom i međusobnom priznavanju“.

(RTS)


Ostavite komentar