Lajčak: U četvrtak nastavak razgovora Beograda i Prištine, nadam se prevazilaženju razlika

„Dve strane vratiće se u Brisel ove nedelje i nadam se da ćemo uspeti da u četvrtak premostimo preostalu razliku“, naveo je Lajčak u poruci na Fejsbuku. 

Sumirajući proteklu nedelju, Lajčak je ocenio da je prethodni sastanak glavnih pregovarača Petra Petkovića i Besnika Bisljimija 25. marta bio konstruktuvan i da je zaključeno da je potreban još jedan sastanak. 

„Sve u svemu, bio je to koristan sastanak. Obe strane su imale priliku da obrazlože svoje ideje i stavove. Na kraju smo zaključili da će biti potreban još jedan sastanak“, naveo je Lajčak. 

On je u objavi na Fejsbuku, u okviru koje je čestitao Uskrs i sumirao nedelju pred uskršnji raspust kao „kratku, ali intenzivnu“, podsetio da se proteklog ponedeljka sastao sa Petkovićem i Bisljimijem u Briselu kako bi nastavili razgovore o pronalaženju „izvodljivog rešenja za ljude na koje utiče odluka Centralne banke Kosova“. 

Lajčak je 25. marta saopštio je da su glavni pregovarači Beograda i Prištine u Briselu izneli svoje predloge u vezi sa uredbom o zabrani upotrebe dinara na KiM i da su razgovori pomogli da se „razjasne važni detalji“. 

Direktor kancelarije za KiM Petar Petković rekao je posle sastanka u okviru dijaloga prošlog ponedeljka u Briselu da Priština nema političku volju da se dođe do rešenja za upotrebu dinara na KiM i najavio da će nova runda dijaloga na tehničkom nivou biti održana 4. aprila. 

On je dodao da su obe strane iznele svoje predloge rešenja od kojih je predlog Beograda bio izbalansiran i vodio je računa o srpskim interesima, dok je Priština iznela predlog u kome nisu uložili nimalo napora da bi to moglo da se nazove rešenjem.

(RTS)


Ostavite komentar