Lajčak pred novu rundu dijaloga: Kurti da izbegava bilo kakve nekoordinisane poteze

Miroslav Lajčak je istakao potrebu punog fokusa na normalizaciju i implementaciju Briselskog sporazuma i aneksa dogovorenog u Ohridu.

“Tokom sastanka u Prištini sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i prvim potpredsednikom vlade Besnikom Bisljimijem, razgovarali smo o očekivanjima od predstojećeg sastanka u Briselu, a ja sam istakao potrebu da se u potpunosti fokusiramo na normalizaciju i implementaciju Briselskog sporazuma i njegovog Ohridskog aneksa. Takođe sam naglasio važnost izbegavanja bilo kakvih nekoordiniranih poteza koji bi potencijalno mogli da poremete proces”, napisao je Lajčak na Fejsbuku.

Izrazio je zabrinutost zbog dešavanja na severu Kosova i Metohije, o čemu su ga, kako je naveo, upoznali predstavnici civilnog društva i političkih partija tokom posete tom delu KiM.

“Nažalost, ono što sam čuo zabrinulo me je. Stoga sam ponovio potrebu da se izbegne svaka mogućnost eskalacije i da se u potpunosti fokusira na normalizaciju”, poručio je Lajčak.

Osvrnuo se i na posetu Beogradu, gde se u petak sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem.

“Tokom našeg sastanka, razgovarali smo o daljem putu implementacije Sporazuma od 27. februara i njegovog Aneksa od 18. marta kako bismo se pripremili za sastanak u Briselu koji će se održati sutra”, naveo je slovački diplomata.

Očekuje, dodaje, da će oba glavna pregovarača biti spremna da se dogovore o konkretnim narednim koracima ka implementaciji Sporazuma.

Dijalog će sutra biti nastavljen na tehničkom nivou, posle susreta Vučića i Kurtija u Briselu 2. maja, nakon kog nisu postignuti značajni pomaci po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština, predviđene Briselskim sporazumom iz 2013.

Kako je Tanjugu ranije danas rečeno u Kancelariji za KiM, očekuje se da se sutra u 10.30, u zgradi Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) direktor Kancelarije za KiM Petar Petković prvo sastane sa Lajčakom, a zatim su predviđeni i direktni razgovori delegacija Beograda i Prištine.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike