Lajčak o dijalogu Beograda i Prištine: Obe strane moraju nešto da urade da bi nešto dobile

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je da je na zasebnim sastancima razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem i glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem.

Sumirajući svoje aktivnosti u toku nedelje, Lajčak je naveo da su razgovori sa Vučićem i Petkovićem bili “nastavak napora da unapredimo implementaciju Sporazuma na putu ka normalizaciji“.

“Slično našim diskusijama na Kosovu, pozabavili smo se i drugim hitnim pitanjima u dijalogu koji vodi EU, naglašavajući potrebu za hitnim rešavanjem u pripremi za ovonedeljni sastanak glavnih pregovarača“, naveo je Lajčak na Fejsbuku.

Istakao je da je u svim razgovorima naglasio potrebu da implementacija Sporazuma treba da napreduje tako što obe strane ispunjavaju obaveze i to “korak po korak i paralelno“, kao i po principu da obe strane moraju “nešto da urade da bi nešto dobile“.

Naveo je da je u četvrtak u Briselu bio domaćin Petkoviću i Bisljimiju.

“Razgovarali smo o nizu tema – Statutu, Planu implementacije, energetici, registarskim tablicama, izborima i nestalim licima. Sastanci su bili od pomoći u postizanju napretka po brojnim pitanjima na dnevnom redu našeg dijaloga i radujem se brzom nastavku. Zato planiram da nastavim razgovore u narednim danima i nedeljama“, istakao je Lajčak i dodao da je sa liderom opozicione partije DPK Memljijem Krasnićijem “imao koristan sastanak“ o situaciji na KiM i značaju napretka u dijalogu za put Prištine ka EU.

(RTS)


Ostavite komentar