Lajčak: Nastavak dijaloga sledeće nedelje, nadam se finaliziranom aranžmanu

Specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak najavio je da će sledeće nedelje u Briselu biti održan novi sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine na kojem će se razgovarati o pitanju upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji.

Lajčak je izrazio nadu da će to biti „finaliziran aranžman“ na osnovu ideja EU

Tokom foruma „EU se susreće sa Balkanom“ u Sofiji pozvao je na primenu Ohridskog sporazuma, a kada je reč o pitanju zabrane upotrebe dinara na KiM, rekao je da je EU tokom prethodnog sastanka na nivou glavnih pregovarača Beograda i Prištine 4. aprila u Briselu predstavila svoje ideje, koje su prihvatile obe strane.

„Tako da ćemo se sastati sledeće nedelje i nadamo se da ćemo finalizirati aranžman na osnovu ideja koje je predstavila EU“, rekao je Lajčak.

„Razgovori konstruktivni“

Podsetio je da su u poslednjih pet nedelja održana četiri sastanka delegacija Beograda i Prištine na kojima se razgovaralo o pitanju upotrebe dinara.

„Sledeće nedelje će biti još jedan sastanak. Ponovo smo se našli u situaciji da moramo da se nosimo sa posledicama odluke, a ne da raspravljamo pre donošenja odluke“, rekao je Lajčak i naglasio da EU želi da bude sigurna da „nisu ljudi ti koji će plaćati cenu“ zbog odluka takozvane Centralne banke Kosova o zabrani upotrebe dinara.

Ocenio je i da su razgvori konstruktivni.

„Obe strane dolaze i atmosfera je konstruktivnija nego inače. Rekao bih da postoji napor da se nađe rešenje“, ocenio je Lajčak.

„Proces je rolerkoster sa periodima normalizacije i upravljanja krizama“

Specijalni izaslanik EU smatra da je, od svih procesa na Zapadnom Balkanu, normalizacija odnosa između Beograda i Prištine najviše strateški proces jer, kako je naveo, utiče na ceo region.

Lajčak je proces nazvao rolerkosterom i u tom smislu naveo da su postojali periodi normalizacije, kao i upravljanja krizama, a kao primer naveo je i nasilne sukobe na KiM u maju prošle godine i događaje u Banjskoj u septembru.

Istovremeno je ukazao na postizanje sporazuma u februaru i martu prošle godine, odnosno na Ohridski sporazum koji je, kako je rekao, „putokaz na putu normalizacije“ odnosa dve strane.

„Sa tim više ne treba da postavljamo pitanje šta treba da se uradi ili kako to uraditi. Istovremeno, istina je da sam se nadao da će većina implementacije biti obavljena. Nažalost, vrlo malo se dogodilo“, rekao je Lajčak.

„Dogovor dve strane postoji i ne može se poništiti“

Ocenio je da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine veoma osetljiv proces.

„Mislim da strane nisu spremne za to. Ne vidim da su društva spremna. Ono što vidim je da svaki put kada napredujemo, oba lidera, predsednika (Srbije Aleksandra) Vučića i premijera (privremenih prištinskih institucija) Aljbina Kurtija, žestoko kritikuje opozicija, iako bi ih u stvarnosti trebalo pohvaliti, jer napredak u normalizaciji je dobra stvar za sve građane“, naglasio je Lajčak.

Istakao je da se napredak u normalizaciji odnosa ne može postići ako postoji kriza na terenu.

„Moramo da pomognemo da se stvori atmosfera koja je pogodna za normalizaciju. Za mene je najbolji i možda jedini odgovor kako do toga doći da region veruje da je zamah za proširenje EU tu i da je stvaran“, naglasio je Lajčak.

Podvukao je da dogovor dve strane postoji i da se ne može poništiti, a da je sad potrebno fokusirati se na primenu tog sporazuma.

(RTS)