Kurti u tri opštine na severu KiM, pozvao Srbe na popis stanovništva

Aljbin Kurti rekao je medijima u severnom delu Kosovske Mitrovice da još jednom poziva sve srpske građane KiM, građane srpske zajednice koji ne žive samo u severnom delu Mitrovice, nego bilo gde u pokrajini, da se što više odazovu i registruju.

Kad mi pravimo naše planove za sprovođenje subvencija i investicija, za rad i obrazovanje, za zdravlje građana, trebamo da imamo kao u ogledalu što bolje skenirano stanje stanovništva”, dodao je Kurti.

U tom gradu razgovarao je sa predsednikom opštine Erdenom Atićem, a prethodno je posetio Leposavić i Zubin Potok.

Tvrdi da je vlada u Prištini protiv podele društva i da su za jednakost i ravnopravnost.

“Naše institucije treba da gaje ravnopravnost i u tretiranju građana, a takođe s mogućnošću njihovog pristupa institucijama sistema. ‘Sve tendencije za destabilizaciju Kosova dolaze sa one stane granice‘“, rekao je Kurti.

Kurti: Nemamo ništa protiv dinara, ali ne dozvoljavamo distribuciju gotovine

Na pitanje da li očekuje dogovor o pitanju dinara na sutrašnjoj rundi dijaloga u Briselu, Kurti je rekao da njegova vlada nema ništa protiv dinara i da Beograd može da nastavi da pomaže građane, ali da na Kosovu ne dozvoljavaju distribuciju keša.

„Mi želimo da zaustavimo krijumčarenje i bilo kakvo terorističko finansiranje, jer kad finansiraš terorizam i ti si terorista. Teroristi ne mogu bez tih finansija, mi smo postali glavna prepreka Beogradu ne zbog toga što se mi zalažemo za evro, jer možeš imati štednju u dinaru u komercijalnim bankama, već zbog toga što oni vole da funkcionišu putem keša“, tvrdi Kurti.

Dodaje da nema ništa protiv da lekari, profesori, nastavnici dobijaju sredstva.

„Ali izgleda da glavna briga zvaničnog Beograda je to što neki drugi ljudi koji su niti lekari, niti nastavnici neće moći da dobijaju novac u kešu kao pre. Znači mi hoćemo transparentan sistem, legalizovanje svih finansijskih transakcija, naravno one koje su legalne i nema više keša”, rekao je Kurti.

U nenajavljenoj, skoro celodnevnoj poseti severu KiM, gde dominira većinsko srpsko stanovništvo i zbog čijih su poteza i politike predstavnici Srba napustili sve institucije pod patronatom vlade u Prištini, Kurti je bio je u društvu ministra unutrašnjih poslova Đeljalja Svećlje i ministra za lokalnu samoupravu Eljberta Krasnićija.

U pratnji Kurtija bilo je više desetina naoružanih policajaca u crnim džipovima.

(RTS)


Ostavite komentar