Kurti: Prvo dogovor o principima pa onda nacrt Statuta ZSO

Aljbin Kurti je odgovarao na pitanja poslanika u vezi sa formiranjem ZSO na sednici skupštine u Prištini.

„Dakle, kada se u principu složimo, uključujući i stubove koje sam naveo u principima, onda možemo slobodno produbiti tekst. Ali ne možemo da pišemo alternativne tekstove između kojih se može naći aritmetički prosek, a da se jednom u principu ne dogovorimo“, rekao je Kurti.

Ponovio je neslaganje sa nacrtom statuta ZSO, koji je sastavio upravljački tim i istakao da je njegova vizija statuta zasnovana na hrvatskom modelu za nacionalne manjine.

„Moja vlada se nije složila sa nacrtom upravljačkog tima jer je on po sadržaju i formi imitirao Republiku Srpsku u Bosni i Hercegovini. Shodno tome, predložio sam nacrt vizije za sprovođenje člana sedam osnovnog sporazuma i u vezi sa članom 10, za šta nisam dobio odobrenje prvo druge strane, a potom i zvaničnog Brisela, koji ovo pitanje i dalje smatra otvorenim… Od sada možemo da razgovaramo u okviru briselskog dijaloga o primeni člana sedam sporazuma prema mojoj viziji predstavljenoj u Briselu, koja predstavlja slovo i duh Ustava naše Republike, transatlantski konsenzus demokratskih liberalnih vrednosti“, dodao je Kurti, a prenose mediji u Prištini.

Na pitanje poslanika o strategiji prikupljanja finansijskih sredstava za javne usluge u četiri severne opštine, Kurti je rekao da će se prvo naplaćivati institucijama, zatim preduzećima i na kraju domaćinstvima.

„Usluge će se prvo naplaćivati institucijama, zatim preduzećima i na kraju domaćinstvima. Aprilski izbori dali su novo rukovodstvo u četiri opštine i kompanije će blisko sarađivati sa ovim liderima i tamošnjom zajednicom kako bi proširili područje usluga“, naveo je Kurti.

(RTS)