Kurti objavio svoju viziju statuta ZSO

Kurtijeva vizija Zajednice srpskih opština (ZSO) promoviše „neteritorijalni projekat“, pri čemu će „svi Srbi na Kosovu biti funkcionalno predstavljeni u skladu sa principom nediskriminacije i jednakosti pred zakonom“.

Na osnovu tog principa, za koji navodi da je u skladu sa njihovim pravom glasa iz tzv. kosovskog ustava, Kurti tvrdi da svi Srbi mogu da ostvaruju pravo na slobodno udruživanje radi odbrane ili zalaganja za politička, nacionalna, kulturna, socijalna i ekonomska prava i ciljeve.

Kurtijeva vizija ZSO predviđa i obezbeđivanje „direktnog kanala komunikacije sa vladom u Prištini“, pored ostalog, kako kaže, kroz učešće u Konsultativnom veću zajednica.

Kurtijevim nacrtom predviđa se i mogućnost da se ZSO finansira iz budžeta vlade u Prištini, međunarodnih organizacija, institucija trećih zemalja i donacija, pored ostalog, kako stoji u dokumentu, i iz Beograda.

Kako Kurti navodi, sve to „mora da prođe kroz procedure i propise ministarstva finansija Kosova“.

U dokumentu se predviđa mogućnost saradnje sa svim institucijama, uključujući opštine, u cilju podrške njihovom radu i misiji.

Kurti u svom predlogu zahteva da statut ZSO „u potpunosti priznaje ustavne karakteristike Republike Kosovo“ kao što su, objašnjava, poštovanje nezavisnosti, jedinstvo institucionalnog sistema i teritorijalni integritet.

„Uz pomoć važećih zakona projekat ZSO će obezbediti mogućnost ostvarivanja nekih neprofitnih usluga kroz stvaranje udruženja u oblasti kulture, umetnosti, nauke i obrazovanja za izražavanje, unapređenje i razvoj srpskog identiteta“, navedeno je u Kurtijevom nacrtu.

Piše da će biti obezbeđena „procedura registracije u vladinom organu odgovornom za opštu upravu i procedura za poštovanje zakona Kosova“.

Ističe da će ZSO obezbediti i promovisati „poštovanje političkog pluralizma, slobode govora, slobode udruživanja i prava na slobodnu odbranu političkog i verskog identiteta Srba na Kosovu“.

Na kraju dokumenta Kurti pominje i „rešenost dve strane“ da ostanu posvećene tome da obezbede da „nevećinske zajednice susednih zemalja žive u skladu sa istim standardima zaštite ljudskih prava koji su uobičajeni u demokratskim i kohezivnim društvima“.

Statut ZSO, prema Kurtijevoj viziji, mora da bude „u skladu sa ustavom tzv. Kosova i odlukom ustavnog suda u Prištini od 23. decembra 2015“.

Takođe, navodi Kurti, statut mora da bude i u saglasnosti  garancijama bivše šefice evropske diplomatije Federike Mogerini iz iste godine i deklaracijom američkih zvaničnika Dereka Šolea i Gabrijela Eskobara od 30. januara ove godine.

Kurti je sinoć, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i evropskim posrednicima u Briselu rekao je da je nacrt statuta  Zajednice srpskih opština, koji je predsetavljen na tom skupu „suštinski nespojiv sa ustavom tzv. Kosova“ i izneo tvrdnju da je „jasno da Srbija nastoji da uspostavi Republiku Srpsku na Kosovu“.

(RTS)