Kurti ne odustaje od planova, SAD zabrinute zbog odluke o dinaru – Beograd razmatra pokretanje istrage o naoružavanju Prištine

Od Amerike rakete „džavelin“, od Hrvatske puške, od Turske dronovi – uz već kupljena oklopna vozila, sve to bi trebalo da bude deo naoružanja takozvane „vojske Kosova“. Takvi planovi su protivpravni, ponavlja predsednik Aleksandar Vučić, jer prema Rezoluciji 1244 privremene institucije u Prištini nemaju pravo na vojsku.

„Ja razmišljam o tome kako da pokrenem istragu, kako su svi koji naoružavaju takozvane kosovske bezbednosne snage i ko Albance naoružava suprotno Rezoluciji 1244, ko krši povelju UN, kako su to prekršili i kako se usuđuju da krše Povelju UN i sve to što treba da urade, a da misle da nikad za to neće da odgovaraju. Razmišljam kako da ne dovedem zemlju u tešku poziciju, a da opet međunarodno pravo mora da bude poštovano. Ja sam predsednik ove zemlje, moj posao je da je branim i štitim ovu zemlju i naš narod na KiM i to ću nastaviti da radim“, poručio je Vučić.

Priština ne odstupa od planova, naoružavanje prioritet

Da Priština ne odstupa od sprovođenja svojih planova, ponavlja Aljbin Kurti. Jačanje odbrambenih kapaciteta ističe kao prioritet vlade u tekućoj godini.

„U 2023. godini, budžet za odbranu bio je najveći ikada, preko 200 miliona evra. Povećali smo broj vojnika, ulaganja u naoružanje i opremili vojsku borbenim dronovima ‘bajraktar’. Početkom godine smo dobili potvrdu da je Stejt department prihvatio naš zahtev za kupovinu sistema ‘džavelin’ „, naveo je Kurti.

Stejt department poziva Prištinu da preispita odluku o dinaru

Uz podršku, od saveznika iz Vašingtona stiže i kritika Prištini.

Portparol Stejt departmenta poziva na preispitivanje odluke centralne banke da na Kosovu i Metohiji ukine dinar od 1. februara.

„Zabrinuti smo kako će ta odluka uticati na srpsku zajednicu. Nastavljamo da podstičemo Kosovo da uspostavi Zajednicu srpskih opština. To je primarni mehanizam preko kojeg Beograd može transparentno da pruži finansijsku podršku institucijama i pojedincima u okviru prištinskog pravnog okvira. Institucije koje pružaju vitalne usluge, poput obrazovanja i zdravstva, moraju biti u mogućnosti da nastave sa radom“, piše u saopštenju.

„Suspenzija srpske valute dovodi u pitanje fizički opstanak Srba na Kosmetu“

Najava Prištine o ukidanju dinara bila je glavna tema razgovora direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju i ambasadora Francuske u Beogradu.

Za Petra Petkovića suspenzija srpske valute dovodi u pitanje fizički opstanak Srba na Kosmetu.

„Prekid novčanih tokova sa centralnom Srbijom učinio bi nemogućim život Srba na Kosovu i Metohiji, doveo u pitanje funkcionisanje naših bolnica, vrtića, škola. To je brutalni udar na dijalog i još jedno potkopavanje procesa formiranja ZSO“, poručio je Petković.

Od predstavnika međunarodne zajednice u Prištini stiže i poziv da se moraju sprovoditi odluke tamošnjeg ustavnog suda, uključujući i slučaj manastira Visoki Dečani.

Ukazuju na to da još nije sprovedena presuda kojom je pre gotovo devet godina potvrđeno vlasništvo manastira nad 24 hektara zemlje i naložen upis u katastar.

(RTS)


Ostavite komentar