Kurti nastavlja sa pritiskom na pravosuđe zbog navodno malog broja optužnica za ratne zločine

„Prošlo je pet godina otkako su naše pravosudne institucije bile u mogućnosti da procesuiraju i sude ratnim zločincima i u njihovom odsustvu. Pet godina državne politike koja donosi brži pristup pravdi. Pet godina od prvih poziva da se državnim aparatom na raspolaganju podigne optužnica protiv zločinaca i njihovih monstruoznih zločina nad našim narodom. Pet godina bez rezultata“, naveo je Kurti u objavi na društvenim mrežama.

Smatra da je poslednji trenutak da ima pravde za žrtve rata, ističući da je vlada povećala budžet Tužilačkog saveta, koji mora „hitno da poveća kapacitete za rešavanje ratnih zločina“.

„Vlada je povećala budžet, stoga pozivamo tužilački savet da hitno poveća kapacitete za rešavanje ratnih zločina. Dvadeset pet godina nakon rata, nema pravde za žrtve. Specijalno tužilaštvo mora biti aktivnije i efikasnije da privede zločince pravdi. Optužnice podignute za suđenje u odsustvu za ratne zločine mogu se nabrojati na prste. Suđenje i kažnjavanje ratnih zločinaca je dužnost i obaveza”, podvukao je Kurti.

U posleratnom periodu, među optuženima za ratne zločine uglavnom su Srbi. Od završetka sukoba na Kosovu, sudske institucije su kaznile 74 lica za ratne zločine.

Tokom prošle godine uhapšeno je devet osoba, većinom Srba, zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva, dok su u tužilaštvu u istom periodu, podigli 15 optužnica sa istom krivičnom tematikom.

Među 15 optužnica, osam je podignuto u odsustvu. Još jedna podignuta je ove godine.

Od osnivanja Specijalnog odeljenja pri Osnovnom sudu u Prištini, od januara 2019. godine, pokrenuta su 22 sudska postupka u vezi sa predmetima ratnih zločina na KiM, a do kraja 2023 godine, pet od ovih predmeta je pravosnažno presuđeno, podaci su Fonda za humanitarno pravo u Prištini.

U najnovijem izveštaju FHP navodi da je Eueleks pravosudnim organima u Prištini početkom 2019. godine ostavio u nadležnost oko 900 predmeta ratnih zločina, kao i predmeta koji se tiču nestalih lica.

(RTS)