Kosovska policija u Preocu kod Gračanice maltretirala novinara Živojina Rakočevića i profesora Žarka Milenkovića

Radio KiM prenosi da su Rakočević i Milenković zaustavljeni na kružnom toku u Preocu u ulici Borka Filipovića od strane naoružanih policajaca. Njihovo vozilo tada je upalo u veliku rupu koja se nalazi na kraju puta, a pričinjena je manja materijalna šteta.

„Videvši šta je uradio, policajac je počeo da viče na albanskom jeziku, da se ponaša vrlo agresivno i bude vrlo neprijatan. Na ljubazno pitanje da li ima nekog ko govori srpski jezik, on je odgovorio novim besom i agresijom, izveo nas napolje i krenuo u pretres automobila. Na novo pitanje zašto to rade i da li možemo da dobijemo njihov policijski broj, odgovorili su vrlo neprijatnim, detaljnim pretresom, prislanjanjem na kola, udaranjem po nogama“, naveli su Rakočević i Milenković u pismu kosovskom policijskom inspekatoratu povodom tog slučaja.

Petković: Nedopustivo i sramotno maltretiranje

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohije, Petar Petković izjavio je da je nedopustivo i sramotno maltretiranje kojem su od strane do zuba naoružane Kosovske policije u Preocu sinoć bili izloženi dugogodišnji novinar i predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević i urednik književnih programa Doma kulture „Gračanica“ Žarko Milenković.

„Njih je pola sate pre ponoći na kružnom toku u Preocu, nedaleko od Gračanice zaustavila grupa policajaca sa pancirima i oružjem, izvukla ih iz automobila, koji su detaljno pretresali, grubo se prema njima ophodila, udarala ih po nogama, a na pitanje Rakočevića i Milenkovića da li postoji neko u redovima jedinice ko govori srpski jezik, dobili su odgovor na albanskom povišenim i grubim tonom. Dodatno, policajci su odbili da se legitimištu i ostave svoj policijski broj“, navodi Petković.

To je, kaže, još jedan primer represije i odmazde koju nad srpskim narodom u pokrajini sprovodi režim Aljbina Kurtija, a kojeg nisu pošteđeni ni novinari, ni radnici u oblasti kulture.

„Ovo ničim izazvano maltretiranje po etničkoj osnovi lice je i slika navodne demokratije koja vlada na prostoru Kosova i Metohije, u kojoj su Srbi krivi samim svojim postojanjem i upotrebom svog, maternjeg, srpskog jezika. Iako su se ovim povodom Rakočević i Milenković obratili, kako misiji OEBS, ambasadama SAD i Nemačke na Kosovu i Metohiji, tako i tzv. Policijskom inspektoratu Kosova, nikakav odgovor nisu dobili“, ističe Petkovoć.

Napominje da je iz svega navedenog „evidentno da na Kosovu i Metohiji diskriminacija zamenjuje zakon, pravo i pravdu kada su Srbi u pitanju i o svim etnički motivisanim incidentima i napadima na Srbe na KiM detaljno ću govoriti i tokom predstojeće runde dijaloga u Briselu“.

(RTS)