Konrad: Na KiM se dešavaju provokacije bez povoda, Nemačka želi Srbiju kao punopravnu članicu EU

Govoreći na sednici Odbora za spolje poslove o trenutnoj situaciji na KiM, posebno o položaju srpskog naroda, ambasadorka je poručila da treba krenuti putem normalizacije.

”Vidimo provokacije bez povoda, sve to stvara nove prilike za incidente. Mi želimo da se krene putem normalizacije. Moraju biti formirane zajednice srpskih opština za ljude koji žive na Severu Kosova, kako bi imali normalan život i ne smemo zaboraviti da tamo žive i pripadnici druguh nacionalnosti, želimo normalizaciju život za sve“, naglasila je ambasadorka Nemačke.

Istakla je da je saradnja dve zemlje na izuzetnom nivou i da se, pored značajnih investicija, ogleda i kroz podršku Nemačke malim i srednjim preduzećima i sektor dobrog upravljalja.

“Sve to što zajedno radimo doprinosi i približavanju Srbije Evropskoj uniji“, rekla je Konradova, napominjući da Nemačka želi da Srbija bude deo EU i to kao punopravna članica, a ne kao članica drugog reda.

Istakla je da nije došlo do izmene zahteva Srbiji za priključenje, ali i naglasila da se i sama EU razvila i da postoje novi propisi.

Predsednik Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović izjavio je da, iako Srbija i Nemačka nemaju isti stav po pitanju statusa Kosova i Metohije, veruje da imaju zajedničku želju da se postojeći problem reši na način koji neće izazvati dublje podele.

On je ukazao na kontinuiranu “zaglavljenost“ Balkana na evropskom putu.

“Potrebne su nam nedvosmislene poruke iz Evrope o budućem ulasku celog regiona u Evropsku uniju i ohrabreni smo kada takve poruke čujemo, a na nama je da uradimo naš domaći zadatak. S druge strane, mislim da je jasno da su se, u senci užasne tragedije u Ukrajini, geopolitičke prilike drastično promenile i da ovaj region prosto ne može biti ostavljen van evropskih integracija“, naglasio je Stefanović, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Stefanović je ocenio da Srbija i Nemačka imaju izuzetnu saranju, pre svega posmatrano kroz prizmu visokog stepena nemačkih investicija u našoj zemlji.

Predsednica Odbora za evropske integracije i članica Odbora za spoljne poslove Elvira Kovač istakla je da se slaže da je geopolitička situacija otvorila mogućnosti za proširenje EU i da je Srbija veoma aktivna na svim forumima, te da se nada brzom rešavanju ratnih sukoba između Rusije i Ukrajine i opštoj stabilizaciji situacije.

Član Odbora Nemanje Joksimović izrazio je zadovoljstvo što Nemačka vidi Srbiju kao buduću punopravnu članicu EU što je, kako je istakao, strateški spoljnopolitički prioritet Srbije i dodao da Narodna skpština i Odbor imaju važnu ulogu u tome.

Član Odbora Đorđe Miketić smatra da rešenje za aktuelna pitanja treba tražiti u organizovanju konferencije država Zapadnog Balkana sa zemljama Kvinte i EU, u cilju prevazilaženja postojećih problema, kako bi naš region postao region mira i stabilnosti i zajedno išao ka EU.

Ksenija Marković, članica Odbora, izrazila je zadovoljstvo što Nemačka vidi Srbiju kao buduću punopravnu članicu EU, te istakla da daje punu podršku Berlinskom procesu i svakom vidu regionalne saradnje, ne samo ekonomskoj, već i promovisanju političkih saveza i veza.

Član Odbora Zoltan Dani uložio je primedbu da EU daje veću političku podršku Kosovu nego Srbiji i naglasio da se Rezolucija 1244 mora poštovati.

“Mi poštujemo Evropsku uniju, ali želimo da i Evropska unija poštuje nas“, rekao je Dani.

(RTS)


Ostavite komentar