Koalicija Srbija protiv nasilja predstavila listu zahteva za poboljšanje izbornih uslova

Poslanik Radomir Lazović je ispred te koalicije rekao da se dokument sa zahtevima „naslanja“ na ono što je prethodno dogovoreno sa inicijativom ProGlas i koalicijom NADA, a zbog toga što, kažu, izbori održani 17. decembra nisu bili pošteni.

Između ostalog, traže reviziju biračkog spiska, razrešenje svih članova Saveta REM-a, promenu uredništva RTS-a, ukidanje mogućnosti da nosioci liste mogu da budu lica koja nisu kandidati na listi.

„Narodna skupština mora da formira posebno telo, komisiju za kontrolu izbora u kojoj će naći mesta opozicija, organizacije civilnog društva i predstavnici vlasti“, rekao je Lazović na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Prema njegovim rečima, ta komisija mora imati zadatak da se bavi kontrolom procesa u svim fazama i mora imati i nadzorna, ali i zvršna ovlašćenja.

„Ova komisija je samo privremeno rešenje, a dugoročno predložićemo izmene zakona tako da po uzoru na Severnu Makedoniju imamo prelaznu vladu gde će opozicija u periodu od raspisivanja do održavanja izbora dati najmanje dva ministra – i to za lokalnu upravu i unutrašnjih poslova“, rekao je Lazović.

Takođe, zahtevaju da Vlada omogući nesmetan rad istražne i ekspertske misije Evropske komisije i Evropskog parlamenta kako bi se, ističu, istražile izborne nepravilnosti.

Opozicija zahteva i održavanje novih izbora tek nakon promene izbornih uslova, kao i održavanje svih lokalnih i beogradskih izbora zajedno.

Predsednik narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić rekao je da je dobro da je vlast odustala od namere da se izbori u Beogradu održe 28. aprila.

„Mnogo važnije od toga će biti da se definišu novi uslovi za učešće na izborima kako beogradskim, tako i lokalnim i to je ono što mi zahtevamo danas od predstavnika vlasti. Ovde nije suština o licitiranju datumima kada će se izbori održati, već je suština pod kojim će se uslovima ti izbori održati. Izveštaj ODIHR je jasno definisao sve manjkavosti sistema i sad je važno da se sve to primeni“, istakao je Miroslav Aleksić.

(RTS)