Koalicija „Biramo“ najavljuje mogućnost izlaska iz izbornog procesa, pokret „Kreni promeni“ dao rok do petka

Na sastanku koalicije „Biramo“, kako je saopšteno, odlučeno je da se insistira na prihvatanju svih izbornih lista opozicije u zakonskom roku.

„Sve liste naše koalicije ‘Biramo’ su podnete u skladu sa zakonom. Svi kandidati na listama koalicije ‘Biramo’, u svim opštinama i u svim gradovima u kojima se kandidujemo, imaju pravo da budu birani na listama na kojima se i kandiduju“, navodi se u saopštenju.

Potpuno je, kako ističu, „jasno da je koalicija ‘Biramo’ bila suočena sa opstrukcijama na svakom koraku izbornog procesa do sada“.

„Najozbiljniji pokušaj bilo je odbijanje proglašenja naših izbornih lista na Novom Beogradu i Voždovcu. S obzirom na to da je reč o beogradskim opštinama u kojima je Srpska napredna stranka izgubila na izborima u decembru, jasno je da je reč o pokušaju da nas spreče da izađemo na izbore tamo gde su najslabiji. Vlast pokušava da napravi haos od izbornog procesa, jer se plaše poraza na izborima“, ocenila je koalicija „Biramo“.

Najavljeno je da će pravni tim te koalicije iskoristiti sva pravna sredstva koja ima na raspolaganju.

„S obzirom na to da je reč o izbornim listama koje su u skladu sa zakonom, očekujemo da vlast odustane od daljih opstrukcija i proglasi sve liste. Ukoliko vlast ne odustane od daljih opstrukcija, bićemo primorani da izađemo iz izbornog procesa, jer u takvim uslovima Beograđani ne bi ni imali pravo izbora“, poručila je koalicija „Biramo“.

Manojlović: Blokada izbora ako se liste ne proglase do petka

Kandidat za gradonačelnika Beograda pokreta Kreni-promeni Savo Manojlović zatražio je da se do petka u podne proglase sve izborne liste opozicije koje su prikupile dovoljno potpisa, a u suprotnom će uslediti blokada izbora.

Manojlović je na konferenciji za novinare objasnio da je izborna lista pokreta Kreni-promeni odbačena u opštinama Vračar, Rakovica, Stari grad i Voždovac.

Razlog koji je naveden u rešenju je to što je u sve četiri opštine došlo do preklapanja određenog broja potpisa sa drugim izbornim listama. U opštini Vračar sporna je i rodna ravnopravnost, jer se na listi Kreni-promeni u toj opštini nalaze četiri žene zaredom, a odnos treba da bude tri prema dva.

Manojlović tvrdi da to jeste propust, ali da je to pravilo uvedeno kako bi se poboljšao položaj žena, a da se sada to načelo zloupotrebljava, kako bi se oborila opoziciona lista.

Kada je reč o propustu sa potpisima koji se preklapaju, Manojlović kaže da je to stvar koja može brzo biti rešena, ali da im nije dat rok za ispravljanje nepravilnosti, kako je predviđeno Zakonom.

Naglasio je da je i izborna lista čiji je nosilac predsednik Aleksandar Vučić u nekoliko opština u Srbiji imala propust sa rodnom ravnopravnošću, ali da je lista uprkos tome proglašena.

Ukoliko ne bude ispunjen zahtev za proglašenje svih opozicionih lista koje su prikupile neophodan broj potpisa, Manojlović je najavio blokade izbora, o kojima će govoriti više nakon što istekne rok koji je taj pokret dao vlastima – petak u podne.

(RTS)