Klačar: Očekujem pun mandat buduće vlade ako žele da ispune sve što je obećano

Od konstituisanja Narodne skupštine teče rok od 90 dana za formiranje novog kabineta Vlade Srbije, a izvršni direktor „CESID-a“ Bojan Klačar za RTS kaže da je parlament mesto od kojeg bi trebalo da počne svaki dijalog.

„Ono što smo videli u prethodna tri dana nije bilo ohrabrujuće“, ističe Klačar.

Nova predsednica Skupštine Ana Brnabić pozvala je deo opozicije ispred liste „Srbije protiv nasilja“ na dijalog. Direktor „CESID-a“ navodi da je poruka bivše premijerke Srbije „dobra prilika da dođe do političkog restarta“.

„Na taj način bi se rešila i pitanja o izbornom procesu i zakonodavstvu“ objašnjava Klačar.

Zahtev da se u cilju smirivanja političkih tenzija održi dijalog vlasti i opozicije u međuvremenu je stigao i ispred „Srbije protiv nasilja“ i koalicije NADA, a sagovornik RTS-a naglašava da „je i to važna stavka koja uklanja postavljene ograde između dve strane“.

„Ipak, čini se da dijalog nije bezuslovan i da se traže određene stvari kako bi se zaista selo za isti sto. Svakako da bi do razgovora trebalo da dođe – i u Skupštini, ali i u telima usmerenim na teme izbornog zakonodavstva i izbornih uslova“, naglašava Klačar.

Dijalog i preporuke

Direktor „CESID-a“ ukazuje da su među 25 preporuka ODIHR-a za unapređenje izbornog procesa glavne tačke sporenja unapređenje biračkih spiskova, funkcionerska kampanja i ravnopravna zastupljenost u medijima. 

„Sigurno je da do beogradskih izbora, koji će se najverovatnije održati u junu, neće moći da se ispune sve preporuke. Međutim, ima dovoljno vremena da se reši nekoliko važnih stvari“, kaže sagovornik RTS-a. 

„Neke preporuke ODIHR-a formalno prihvaćene“

Klačar navodi da su formalno već ispunjene preporuke koje se tiču obaveze da se održe treninzi za članove izbornih komisija i preduslova da sve političke opcije pod jednakim uslovima koriste prostore i sale u javnom sektoru.

„Dogovoreno je i da se smanji broj glasača na jednom biračkom mestu, sa 2.500 na 1.800, čime se izbegavaju potencijalne gužve koje mogu da povrede tajnost glasanja“, objašnjava direktor „CESID-a“.

Da li će buduća vlada izdržati ceo mandat

Klačar smatra da su, kada je reč o formiranju vlade, ispunjeni svi preduslovi da se saopšti ime mandatara, što je interna odluka Srpske napredne stranke (SNS).

„Ako pogledamo praksu SNS-a od 2012. godine, rokade na ministarskim mestima su uvek opcija. Ideja je da se promešaju karte, u igru ubace nova lica, i na taj način pruži drugačija energija kabinetu koji bi trebalo da, po najavama, traje ceo mandat“, kaže sagovornik.

Klačar očekuje da će najave o punom mandatu vlade biti ispunjen.

„Imajući u vidu geopolitički kontekst i ključne planove, kakav je i ‘Ekspo 2027’, to će biti jedan i stabilan mandat. Ako žele da ispune stvari koje su obećane, onda je neophodan kabinet u dužem vremenskom periodu“, zaključuje izvršni direktor „CESID-a“ Bojan Klačar u razgovoru za RTS.

(RTS)