Kancelarija za KiM: Ponovo kamenovana škola kod Vučitrna, cilj zastrašivanje srpskog stanovništva

U saopštenju se napominje da to nije prvi napad na Osnovnu školu „21. novembar“ u Gojbulji. Ista grupa albanskih mladića, koja je sinoć kamenovala školu, činila je to u proteklom periodu dva do tri puta godišnje, pri čemu su obijali vrata, lomili stakla i ispisivali pogrdne grafite na školi.

Iako su policija, KFOR i Euleks uvek bili uredno obaveštavani o napadima na školu, a snimci na kamerama zabeležili vinovnike incidenta, izgrednici do danas nisu sakcionisani.

Kancelarija za KiM ocenjuje da se naglašava da je jasno da ekstremisti dosledno i organizovano napadaju ustanove koje simbolišu institucionalno prisustvo Republike Srbije na Kosovu i Metohiji, a ovo je posebno osetljivo pitanje, jer se radi o objektu koji pohađaju deca.

Naglašava se da kamenovanje Osnovne Škole u Gojbulji sasvim sigurno nije bezopasan izgred, već planirana akcija, koja ima za cilj ugrožavanje bezbednosti i zastrašivanje srpskog stanovništva.

S obzirom na to da i ovaj incident pokazuje da je na Kosovu i Metohiji trajno uspostavljen naopak i anticivilizacijski sistem vrednosti, koji zagovara mržnju prema svemu što je srpsko, što Priština na čelu sa Aljbinom Kurtijem ne samo podržava nego i podstiče, apelujemo na međunarodne misije da pojačaju aktivnosti i preduzmu vidljive i odlučne korake, kako bi se osigurala bezbednost Srba i srpskih institucija i sprečilo nasilje, zaključuje se u saopštenju.

(RTS)