Kakve su pozicije Beograda i Prištine nakon maratonskih sastanaka u Briselu

O maratonskim razgovorima koje su sa evropskim zvaničnicima odvojeno vodili Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti zna se da su završeni bez uspeha. Manje je poznato šta se dešavalo iza zatvorenih vrata jer su se sve strane obavezale da ne iznose detalje. Predsednik je otkrio da se razgovaralo o svim temama – od deeskalacije do dogovorenih sporazuma koje je, kaže, Srbija spremna da ispuni uz jasnu ogradu.

„Srbija ne može da prihvati članstvo Kosova u UN niti nezavisnot Kosova i na tim pozicijama smo spremni da ispunjavamo sve što je dogovreno. Takođe, i papir koji smo primili u Beogradu 21. oktobra smo izrazili uverenje da je to dobra osnova za nastavak rada u budućnosti“, navodi predsednik Aleksandar Vučić.

Premijer privremenih institucija u Prištini Brisel ja napustio bez obraćanja medijima. Svoju verziju toka razgovora preneo je u saopštenju u kome navodi da je bio spreman da potpiše Sporazum o putu ka normalizaciji iz februara, Ohridski ankes iz marta, kao i predlog petorke o ZSO. Dan kasnije dodaje da Predlog mora da prođe ocenu ustavnog suda u Prištini.

„Predsednik Srbije je odbio da potpiše sporazum sa Kosovom i tražio da se prihvati dodatni papir kojim se praktično poništavaju tri principa Osnovnog sporazuma, Implementirajućeg aneksa i Nacrta koji su predložili emisari 21. oktobra“, navodi premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Predsednik Srbije navodi da je srpska strana potpuno spremna za formiranje ZSO u skladu sa predlozima koje je dobila.

„Mi smo potpuno spremni za formiranje ZSO i u skladu sa predlozima koje smo dobili, međutim, čini mi se da je danas svima jasno bez obzira na sve trikove poput onih Vučić odbio da potpiše što puštaju mediji u Prištini. Suština je u tome da nije pitanje bilo kakvih potpisa već sprovođenja onoga što je nekada potpisano ili u međuvremenu dogovoreno. U svakom slučaju, mi želimo mir u celom regionu, nastavićemo da se ponašamo odgovorno ili ćemo morati da postignemo napredak ili će svima u Evropi biti jasno ko su ti koji koče napredak“, poručio je predsednik.

Borelj: Strane nisu bile spremne da se slože  

Napredak kroz dijalog je trasa na kojoj Beograd i Prištinu želi da vidi šef evropske diplomatije. Ističe da na tom putu postoji prepreka, u ovom trenutku nepremostiva.

„Formiranje ZSO na severu Kosova. Kako bismo pomogli stranama da postignu dogovor, predstavili smo evropski, ozbiljan, izbalansiran predlog ZSO. Insistirali smo da strane ovo shvate kao priliku za normalizaciju odnosa i sprečavanje spirale daljeg nasilja. Nažalost, strane nisu bile spremne da se slože bez preduslova koji su bili neprihvatljivi drugoj strani“, navodi Žozep Borelj.

Iako se nakon sedam sati razgovora očekivalo više, poznavaoci prilika vide pomake.

„Novo je to što se decidno instistira na ZSO, što postaje jasno i nesporno za vrhove u Briselu da bez ZSO nema suštinske deeskalacije i suštinskog dijaloga. Zašto – jer ZSO obezbeđuje da se stanje na severu deeskalira, da se stvore uslovi za nove izbore, obezbedi normalan život i suzbiju stvari koje su dovele do eskalacije“, kaže diplomata Zoran Milivojević.

O smirivanju tenzija pre mesec i po dana u Briselu su direktno razgovarali Vučić i Kurti. I tadašanji sastanak uz posredovanje Unije završen je bez pomaka.

(RTS)


Ostavite komentar