Kako žive stari na KiM bez novca – računi stigli, ali penzije nisu

Božana Petković bila je među retkima kojima je penzija u fabruaru dostavljena, pa će moći da izmiri mesečne obaveze.

„Imali smo sreću prvi put kada su dostavili, tako da su nama podelili, ali idući mesec nema ništa“, kaže Božana Petković iz sela Kuzmin.

U susedstvu, Snežani Vujović u februaru nije stigla penzija.

„Evo sad, na primer, stigli računi za struju, za vodu, za razne komunalije. Piše na računu za deset dana mora da bude uplata, ako ne doći će da isključe. A odakle, odakle da platimo mi to? Odakle, kada smo faktički nemoćni“, ističe Snežana Vujović iz sela Kuzmin.

I Božana i Snežana leče se od kancera. U njihovo životno doba bolest stagnira, ali im je novac potreban za lekove.

Božana sa 33-godišnjim „jugom 45“, od kojeg je starija punih 50, ne posustaje. Odlazi kod lekara, brine se o sestriću Darku.

„Tu penziju što sam primila i unovčila sam sada. Ove naše prodavnice primaju dinare, tako da za ovaj mesec u redu je. A kako će idući, videćemo. Moraćemo da idemo za Srbiju pa da uzimamo tamo“, navodi Božana Petković.

Za razliku od Božane, Snežana ne može sama ni do lekara, ni po lekove, ni u centralnu Srbiju po novac. Hvata je panika od pomisli da mogu da joj isključe struju, vodu.

„Kako se približava ovaj deseti, ali mislim da nisam sama. Isto kao, jer ja moram tako da nazovem tim imenom, stoka koja čeka na klanju. Isto tako, jer Kurti nas tretira kao stoku. Moram tako da nazovem, stvarno“, naglašava Snežana Vujović.

„Ne može čovek da se odluči bilo kako i bilo gde da ode“

Teško je, ali Snežana i Božana ističu da nisu od onih koje će trenutno stanje da pokoleba u ostanku na Kosovu.

„Ne može čovek da se odluči bilo kako i bilo gde da ode. Grobovi su tu od čukundede i pradede i roditeljski grobovi i što kažu sve ono što ti je bilo najdraže, tu ti je. Ovo što su oni pravili, prosto žao mi da prodam to, tu njihovu muku, taj njihov znoj, koliko su se oni mučili“, poručuje Božana.

Kuzmin je jedno od dva među 19 sela u opštini Kosovo Polje u kojima su Srbi ostali da žive. U Kuzminu ih je 450, u Bresju 120. Na teritoriji opštine ima ih oko 700.

(RTS)