Kako žive Srbi na KiM mesec dana posle ukidanja dinara

U nezavršenoj kući u Gračanici živi Ljiljana Kučaj, sa ćerkom i četvorogodišnjom unukom. Žive od jedne penzije i jedne socijalne pomoći. Od pre mesec dana, po taj novac moraju u Centralnu Srbiju. A to im se, kažu, ne isplati.

„Da li se isplati za pet hiljada dati za put tamo i ovamo, to se ne isplati uopšte. Za tu penziju sam radila. Imam 33 godine staža. U penziju sam otišla sa 13.400 dinara, sad se penzija povećala skoro duplo, ali to ništa ne vredi kad ne može da se podigne“, rekla je Ljiljana Kučaj iz Gračanice.

„Krpimo se od onog što sam nekako uspela da sačuvam od ranijih pomoći. Koliko tu može da se sačuva, samo ja znam. Sve košta, sve je i poskupelo, a dete raste i traži svoje“, kaže Suzana Kučaj iz Gračanice.

Odluka prištinske centralne banke da zabrani upotrebu dinara, ugrožava i rad KBC Kosovska Mitrovica, koji raspolaže sa 500 kreveta za pacijente – ponavljaju čelnici ustanove.

Zaposleni su bez mogućnosti da podignu primanja, saniteti nadomak da ostanu bez goriva, bolnica bez grejanja, a pacijenti bez hrane – jer se sve to plaća u dinarima.

„Ovde smo opstruirani na dva načina jer postoji nekakva zabrana koju mi nismo videli u pisanoj formi, a to je zabrana uvoza hrane iz Srbije. Naši nabavljači nisu u mogućnosti da nabavljaju hranu koja je propisana tenderskom dokumentacijom. Drugi način je što mi ne možemo da platimo tu hranu u dinarima i oni su problemu, a samim tim i bolesnici“, rekao je dr Zlatan Elek, direktor KBC Kosovska Mitrovica.

U najvećem problemu potencijalno su dijabetičari, operisani pacijenti i oboleli od malignih bolesti. Otuda apel kolegijuma bolnice na međunarodnu zajednicu i sve političke činioce koji – kako kažu – mogu da utiču na Prištinu da odloži odluku o ukidanju srpske valute.

(RTS)


Ostavite komentar